Groene energieleveranciers. Sinds de markt zijn werk doet, hebben we heel wat te kiezen. Of het nu over gezondheid gaat of over energie. Het kiezen is inmiddels zo’n klus geworden dat je er flink de tijd voor moet nemen, want je handtekening geldt minimaal voor een jaar en het gaat over serieuze bedragen.

windmolens

Groene energieleveranciers

Om niet te verdwalen in het woud van groene energieleveranciers zijn er organisaties die ons helpen bij onze keuze. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE doen samen ieder jaar een onderzoek naar de duurzaamheid van groene energieleveranciers. In 2020 zijn er 54 beoordeeld, waarbij werd gekeken naar de levering van het percentage groene stroom, inkoop & productie en investeringen in groene stroom voor de toekomst.

Vijf energieleveranciers scoorden een 10:
-Pure Energie
-Vrijopnaam
-Energie VanOns
-Om | nieuwe energie
-Powerpeers

biodiversiteit

Duurzaam

Dat duurzaamheid verder gaat dan het leveren van groene stroom vind je terug bij de missie van onderzoekspartner Natuur en Milieu. Door meer en meer gebruik te maken van hernieuwbare energie is een geweldige ontwikkeling, maar we zullen ook aandacht moeten blijven vragen voor de biodiversiteit. Een gezonde leefomgeving is minstens, zo niet belangrijker, dan een verwarmd en verlicht huis. Niet voor niets dat Natuur & Milieu op haar site een aparte pagina heeft ingeruimd met berichten waarin biodiversiteit het thema is. Van het beschermen van de wilde bij tot het verbieden van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

David Attenborough

Onze planeet

In zijn film en boek Een leven op onze planeet laat David Attenborough zien hoe belangrijk biodiversiteit is. Volgens hem is de biodiversiteit het geheim achter, klimatologisch gezien, een van de stabielste perioden van de geschiedenis van onze planeet. De laatste 10.000 jaar varieert de gemiddelde temperatuur op de wereld met hooguit 1ºC, omdat bossen koolsof vastleggen en zuurstof produceren; mangrovebossen en koraalriffen die kraamkamers voor leven zijn; zonlicht wat onze gewassen laat groeien en ijskappen die de wereld afkoelen. Aantasting van de biodiversiteit kan rampzalige gevolgen hebben.

Dan gaat groene stroom de mensheid niet redden. Groene stroom is een belangrijke bijdrage, zeker. Maar we zullen ook het echte groen moeten koesteren. De bloemen, de planten en de bomen. Duurzaamheid is meer dan schoon, het is onze levensverzekering.

Fotocredits bij dit artikel:
-zonnepanelen, Photo by Andreas Gücklhorn on Unsplash
-windmolens, Photo by Carolien van Oijen on Unsplash
-klaproos, Photo by Mark König on Unsplash