HILVERSUM – Euphorbia is een bloeiende kamerplant die na de kerstdagen erg geliefd is. De woonplant verlengt de gezelligheid van deze huiselijke periode van het jaar. Tussen de vele bloemen staan fraaie met flinke doornen bezette takken. Euphorbia bloeit prachtig in de winter en is gemakkelijk in onderhoud. Oorspronkelijk komt de plant uit Madagascar waar die wel twee meter hoog kan worden.

 

Euphorbia

christusdoorn en plantplezier    christusdoorn en plantplezier

De naam komt van een Franse gouverneur, die de Euphorbia in 1821 in Frankrijk introduceerde. In ons land wordt de plant ook wel Christusdoorn genoemd. Volgens de overlevering zou de doornenkroon van Christus van deze plant zijn gemaakt.
Dat zou kunnen, want al voor het begin van onze jaartelling waren er handelsactiviteiten tussen Madagaskar en Rome. Bovendien zijn de takken van de christusdoorn buigzaam en door de doornen goed in elkaar te vlechten.

Verzorging
De christusdoorn is ongevoelig voor droge lucht. Voldoende licht is wel van belang. Als de bladeren verkleuren en gaan omkrullen dan fel licht vermijden.

Meer over de Christusdoorn morgenmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing en in de column op Plantplezier van tuinman Ivo.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.
Klik hier voor de volledige lijst van planten die in deze uitzending zijn gebruikt.