Fietsen en overnachten. Ontdek al het moois dat Nederland te bieden heeft met De Nivon Natuurvrienden Fietsgids. Een boekje voor korte en lange fietstochten in Nederland met overnachting. De gids bevat achttien unieke routes die de groen omgeven en budgetproof natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen van Nivon met elkaar verbinden. Zeer geschikt voor een dagtrip, een weekend weg én lange vakantie. Of je nu met de stads- of tourfiets op avontuur gaat. In de gids staan tips over de omgeving en informatie over de routes en Nivonaccommodaties.

Fietsen en overnachten

Fietsen in eigen land

Twee jaar geleden startte Magda Vodde, de initiatiefnemer van de gids, met het vastleggen van de routes tussen de Nivonaccommodaties. Eerst fietste ze de routes volgens de routeplanner van de Fietsersbond om vervolgens van de standaardwegen af te wijken en op ontdekkingstocht te gaan. Magda: “Ik ben op zoek gegaan naar plekken waar je het idee hebt even verdwaald te zijn. Plekken midden in de natuur. Die wisselde ik af met bezoekjes aan lokale plaatsen als Ommen, Bronkhorst en Woudrichem. Tijdens je fietstocht wil je ten slotte ook een kopje koffie of een biertje kunnen drinken. De afwisseling van landschappen en omgeving zorgt ervoor dat je steeds opnieuw verrast wordt door al het moois dat Nederland te bieden heeft. Waarom zouden we afreizen naar verre oorden terwijl in ons eigen land nog zoveel te ontdekken valt?”

Fietsen en overnachten midden in de natuur

Elke route uit de gids start en eindigt bij een Nivonaccommodatie: een betaalbare overnachtingsplek midden in de natuur met keuze uit een kampeerplek of privékamer in een natuurvriendenhuis.

Stel zelf een fietsvakantie samen door de losse routes uit de gids aan elkaar te verbinden of door gebruik te maken van de vier themaroutes. Deze vier routes zijn samengesteld voor een weekendje of langer weg. Zoals de themaroute ‘Wind in de rug’, die start in de Biesbosch en eindigt in de buurt van Almelo. Met de gemiddelde Nederlandse zuidwestenwind heb je tijdens deze route de wind mee of in je rug. De losse routes vind je door heel Nederland en verschillen in lengte. Zo heb je routes van 26 km die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een dagtrip met de kinderen en routes van 130 km voor de échte fietsliefhebber.

De Natuurvrienden Fietsgids van Nivon is dé gids voor dagtrips, weekendjes weg en fietsvakanties in eigen land.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Met je eigen fiets erop uit in heel Nederland

fietsgids

Duurzaam op vakantie

Nederlanders hechten steeds meer belang aan verantwoord reizen. Iris Vermaas, projectleider bij Nivon: “Elke vorm van reizen of toerisme heeft een impact op het milieu, maar vakantie vieren in eigen land is al duurzamer dan in het buitenland. Bovendien levert overnachten in een tent of in een natuurvriendenhuis van Nivon de kleinste CO2-voetafdruk op. Tijdens het fietsen zelf verbruik je geen fossiele brandstoffen en alle bestemmingen zijn met het openbaar vervoer bereikbaar.” De fietsgids zelf is ook zo duurzaam mogelijk ontworpen. “We hebben het boekje verantwoord gedrukt op een boomvrije papiersoort van 80% steen en 20% gerecycled schone kunststof, ook wel stone paper genoemd. Hiermee is de voetafdruk van de gids 67% lager dan bij een papieren boekje. Bovendien is het materiaal waterbestendig, waardoor de fietser de zekerheid heeft dat de gids lang meegaat. Als je alle routes fietst in plaats van met de auto rijdt dan levert dat een CO2-besparing van bijna 2 ton op, oftewel zo’n zeven keer heen en weer vliegen naar Parijs.”

Meer uitjes in eigen land, zie deze artikelen op GroenVandaag