Natuurfoto’s – Met de natuurfoto’s-wedstrijd Grijs, Groen & Gelukkig brengt IVN de natuur dichtbij ouderen. Het merendeel van ouderen in zorginstellingen komt hooguit één keer per week buiten. Terwijl steeds meer onderzoeken de positieve effecten van natuur op de gezondheid onderstrepen.

Natuurfoto’s

Ouderen

Alleen al het kijken naar natuur heeft effect. Het zorgt voor een verlaagde hartslag en werkt stressverminderend. Het is voor ouderen niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Daarom haalt IVN de natuur voor hen naar binnen met een fotowedstrijd waarvoor enthousiaste hobbyfotografen meer dan duizend natuurfoto’s instuurden.

vergroenen zorglocaties met natuurfoto’s

Top drie inzendingen

De jury heeft uit de ingezonden natuurfoto’s drie winnaars per provincie geselecteerd. Deze foto’s worden groot opgehangen in deelnemende zorginstellingen uit dezelfde provincie. Zo kunnen ouderen genieten van aansprekende, herkenbare natuur uit hun omgeving. Ook ouderen die minder mobiel zijn. Uit alle inzendingen is tevens een top drie genomineerd. Uit deze drie wordt op de conferentie Natuur & Gezondheid op 16 november 2017 een landelijke winnaar gekozen.

Wies Vink, één van de genomineerden, fotografeerde een paapje in een knalgeel koolzaadveld. Een frisse en kleurrijke foto die voor een opbeurend effect zorgt. Inzender Karin de Jonge motiveert haar foto: “De edelherten passen bij de inrichting van het verzorgingshuis waar mijn dementerende moeder woont. Dieren roepen warme gevoelens bij de ouderen op en zijn goed voor hun stemming!” Fotografe Ellen van Eck koos voor een beeld dat menig Noord-Hollander herkent als een plek om tot rust te komen, ‘Het Paard’, de vuurtoren van Marken.

 vergroenen zorglocaties met natuurfoto’s

Vertrouwde natuur

‘’We waren positief verrast door het grote aantal inzendingen. Bij het selecteren is vooral gelet op de creativiteit van de fotograaf en de herkenbaarheid per provincie. Voor ouderen in Drenthe is het hartstikke leuk om een foto van hunebedden, dat het Drentse landschap typeert, te bewonderen. Zo’n beeld vormt een mooie aanleiding tot het ophalen van herinneringen en kan als aanknopingspunt dienen voor een gesprek,’’ zegt jurylid Elke van de Wiel.

Grijs, groen, gelukkig

De natuurfoto’s-wedstrijd is onderdeel van het programma Grijs, Groen & Gelukkig. IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doet IVN door zorginstellingen te ondersteunen bij het vergroenen van de omgeving rondom instellingen én door een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden laten ze ouderen genieten door natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. Deze foto-actie wordt mede mogelijk gemaakt door HEMA, die de wanddecoraties voor de 40 zorglocaties beschikbaar stelt.

Meer prachtige foto’s van deelnemende natuurfotografen zijn te zien op de site van IVN.

Meer activiteiten van IVN

Zie deze berichten op GroenVandaag:

– Help ouderen naar buiten!

Meer info zie ook de site van IVN