Kardinaalshoed – Dat er bomen en struiken zijn die in de herfst spectaculair verkleuren, dat zal niemand zijn ontgaan. Toch is dit zeker niet het eindpunt van ons tuinseizoen. Zodra de eerste koude nachten zijn geweest, ‘weten’ planten dat ze het blad moeten afstoten om de winter te kunnen overleven. De suikerspiegel (antivries) in de plantensappen gaat omhoog en het bladgroen wordt uit de bladeren gehaald.

Kardinaalshoed

Indian Summer

Nu is de tijd aangebroken voor de Kardinaalshoed (Euonymus alatus) om zijn ware schoonheid te tonen. Door zijn onopvallende bloemen in het late voorjaar heeft deze sierstruik, die inheems is in Japan, zich nog niet van zijn mooiste kant laten zien. Maar zodra de lichtintensiteit van de zon afneemt en de nachten koeler worden begint de Euonymus (Kardinaalshoed) aan zijn inhaalslag. Deze lijkt dan wel in vuur en vlam te staan. De groene bladeren verkleuren namelijk prachtig wijnrood en zolang de dagen zonnig zijn en de nachten zonder nachtvorst, blijft deze kleur nog lang behouden. We spreken dan van een Indian summer, wat voor mij maximaal genieten betekent.

de wijnrode Kardinaalshoed
de wijnrode Kardinaalshoed
de wijnrode Kardinaalshoed
de wijnrode Kardinaalshoed

Gevleugelde kardinaalsmuts

Na genoten te hebben van de adembenemende herfstkleuren zal het blad uiteindelijk gaan vallen en mogen we de kurklijsten gaan bewonderen. Deze zijn dan heel duidelijk zichtbaar  op stam en takken van de Euonymus alatus. Alatus betekent gevleugeld en slaat op de kurklijsten die als vleugels op de takken staan. Deze kurklijsten beschermen de Kardinaalsmuts, zoals deze ook wordt genoemd, tegen weersinvloeden en vraat van wilde dieren. De ‘vleugels’ geven de Kardinaalshoed een decoratieve meerwaarde in de winter.

Lees ook Fred’s choice over Skimmia.

Vruchtdozen

De kardinaalshoed dankt zijn naam aan de vruchtdozen met oranje zaden die zich ontwikkelen na bestuiving van insecten. Ze lijken namelijk op de hoed van een kardinaal, maar dit is beter zichtbaar bij sommige andere Euonymus variëteiten zoals Euonymus europaeus.

Eigenschappen en verzorging

De Euonymus alatus is zeer winterhard, doet het goed in iedere humusrijke grondsoort en kan goed tegen luchtverontreiniging en zeewind. De struik groeit zeker ook op schaduwrijke plekken, maar voor een mooie herfstkleur en decoratieve kurklijsten is een zonnige standplaats gewenst. Dan kan die uitgroeien tot een flinke struik tot wel 2 meter hoogte.

Ondanks dat Euonymus alatus snoei goed verdraagt, is het verstandig om in kleinere tuinen te kiezen voor de cultivar Euonymus alatus ‘compacta’. Zoals de naam al vermoedt, blijft deze wat lager en compacter maar met behoudt van de positieve eigenschappen van zijn grote broer.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.

Nog meer Kardinaalsmuts

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: