Skimmia – Inmiddels is mijn gazon dik bezaaid met bladeren en tegen beter weten in laat ik het liggen. Niet omdat ik liever lui ben dan moe, maar omdat ik meen te moeten wachten op een nachtvorst. Een klein nachtvorstje dat er voor zou zorgen dat ook de laatste bladeren, uit de grote boom, op mijn gazon dwarrelen. Daarna zou ik, als een soort held, mijn groene mat weer tevoorschijn toveren met een bladhark en vervolgens verwennen met een kalkgift.

Skimmia

Rustgevend groen

Toch lukt het me niet om heel lang aan dit ‘ideaalbeeld’ vast te houden. Het maakt me onrustig. Omdat ik heel goed weet dat het niet verstandig is om al dat blad op het gras te laten liggen. Mijn groene oase, waar ik zo aan gehecht ben, zou immers verstikken onder een dikke laag blad. Zeker nu de regen er voor heeft gezorgd dat de bladeren als een vaste koek aan het gazon geplakt zit. Mede door deze gedachte en het zachte weer kost het me geen moeite om de bladhark te nemen en aan de slag te gaan. Stukje voor stukje komt de groene mat weer tevoorschijn en merk ik weer wat groen met me doet. Groen werkt rustgevend, heerlijk…

Nieuwigheden plantenwereld

Persoonlijk ben ik gek op nieuwigheden in de plantenwereld. Niet omdat ik denk of vind dat nieuw altijd beter is, of dat ik uitgekeken zou zijn op het oude. Maar juist het idee dat de natuur, vaak in samenwerking met veredelaars, ons elke dag zou kunnen verrassen met iets nieuws. Dat maakt mij enthousiast. Dat het einde nog lang niet in zicht is en dat we nog vele mooie planten mogen verwachten in de toekomst, vind ik geweldig. Vernieuwing is leuk. Zo is er laatst een witte Bergthee op de markt gebracht die normaliter rood is. Of Primula ‘Pricanto’ die géén allergische reactie veroorzaakt als je deze aanraakt. Of een Skimmia, waarvan de knoppen toch altijd rood verkleuren richting kerst? Maar nu voor de verandering wit blijft.

Skimmia_japonica_'Finchy'    witte_skimmia

Mooie blikvanger

Ja, deze bestaat echt, de witte Skimmia. Bij Skimmia wordt vaak gedacht aan de populaire Skimmia japonica ‘Rubella’. Logisch ook, want met zijn mooie donkerrode bloemknoppen en zijn jarenlange trouwe dienst als kerstgroen blijft het de meest aangeplante Skimmia. Juist in deze Skimmia is een paar jaar geleden een mutant gevonden met witte bloemknoppen. Nu zijn er wel meer Skimmia’s die afwijken van de donkerrode kleur van de Rubella maar deze hebben allemaal gemeen dat de kleur van de bloemknop donkerder wordt naarmate het kouder wordt. Dit is niet het geval bij de exclusieve Skimmia japonica ‘Finchy’. Deze crème-witte knoppen zijn in augustus al zichtbaar en steken tot en met maart als kaarsen boven de donkergroene bladeren uit. Gevolgd door een rijke bloei die ook nog eens een heerlijke geur verspreidt. Daardoor is deze sierstruik zeer geliefd bij de tuinliefhebber.

Lees Fred’s Choice ook over de kardinaalshoed.

Van oorsprong komt Skimmia (Kaarsjesboom) uit Oost Azië waar deze van nature groeit als onderbeplanting in lichte loofbossen. Plaats daarom de kaarsjesboom, op het terras of in de border, in de halfschaduw en u bent verzekert van een mooie blikvanger vanaf de herfst tot het late voorjaar!

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.