Wondermooie kerstroos – De Kerstroos (Helleborus) was ooit een duivelse plant. Voor het bereiden van heksenzalf maakten de heksen en magiërs in de Middeleeuwen gebruik van haar giftige bladeren en wortels. Door de sage van Christus is deze duivelse plant inmiddels getransformeerd tot een geliefde winterkoningin.

Wondermooie Kerstroos

Het traditionele volksverhaal vertelt ons dat in de kerstnacht –de geboorte van Christus– de planten plots uit hun winterslaap ontwaakten en zich een poosje van hun beste kant lieten zien om zo hun blijdschap te tonen voor dit heugelijke feit. Voldaan trokken deze zich daarna weer terug in moeder aarde om bescherming te zoeken en de kou te kunnen trotseren. Met uitzondering van de Kerstroos. Deze bleef fier doorbloeien te midden van sneeuw en ijs. Sindsdien bloeit de wondermooie Kerstroos ieder jaar uitbundig met Kerstmis. Met haar zuiver witte bloemen kondigt ze dan de geboorte van Christus aan.

Zwarte magie

Een prachtig verhaal natuurlijk, een die ik graag in ere houd. Hier heeft de wondermooie Kerstroos zijn naam aan te danken. Bij de Kerstroos hebben we het over de soort Helleborus Niger. Niger verwijst naar haar kenmerkende zwarte wortelstok die inderdaad de giftige stof helleborine bevat, waar vroeger zwarte magie mee werd bedreven, maar in de juiste dosering en/of toevoeging ook een medicinale werking kan hebben.

Kerstrozen komen oorspronkelijk uit de Alpen, de bergachtige gebieden van Frankrijk tot aan Slovenië en van Zuid-Duitsland tot Noord-Italië, maar deze winterkoningin is de laatste jaren ook steeds meer het lievelingetje van Nederland geworden.

Nieuwe variëteiten

In onze regionen bloeit de wilde vorm -Helleborus Niger- vaak pas in de maanden januari, februari of maart, daardoor wordt deze door kwekers vaak vervroegd in bloei getrokken. Om zo gehoor te geven aan de verwachting: bloeien met kerstmis. Inmiddels zijn er door kruisen en selecteren ontzettend veel nieuwe variëteiten op de markt gekomen met de mooiste namen zoals: Christmas Darling, Christmas Carol en Christmas star. Deze verschillende cultivars zijn voornamelijk geselecteerd op stengels, bloeitijd en grootte van de bloem. Dit heeft geresulteerd in sterke rassen die nog meer bloem geven, doorbloeien en het belangrijkste, bloeien rond Kerstmis.

wondermooie kerstroos

Helaas heeft onze tuin een bescheiden afmeting. Groot genoeg om van te genieten, maar veel te klein voor mijn (planten)hebzucht. Met de komst van verticaal tuinieren kan ik gelukkig de komende jaren nog lekker vooruit. Een fraaie ontwikkeling die ik zeker toejuich. Geweldig!

Tafeldecoratie

En voor de Kerstroos heb ik een tijdelijke oplossing gevonden. De Kerstroos is namelijk de perfecte tafeldecoratie tijdens een kerstdiner. De Helleborus is uitgeroepen tot tuinplant van de maand december, maar in mijn beleving mag het ook de woonplant van de maand december zijn. De Helleborus Niger selectie ‘Verboom Beauty’ is speciaal gekweekt voor in de huiskamer en bloeit vanaf de advent tot na de kerstdagen. Doordat deze vermeerderd wordt door weefselkweek zijn de planten heel uniform en kun je op de bloeitijd als het ware de klok gelijk zetten. Zo wordt deze Kerstroos lekker buiten opgekweekt, zodat de plant de tijd krijgt om voeding op te slaan in zijn wortelstok. Als de dagen korter worden en de lichtintensiteit afneemt, worden de bloemknoppen gevormd en is het blad, wat bij de Niger meestal niet zo fraai blijft, eigenlijk overbodig. De Helleborus houdt namelijk niet van nattigheid. En in ons kikkerlandje valt dat niet mee, natte voeten en bladeren die lang vochtig blijven werken schimmels in de hand. Door de Kerstroos te ontdoen van zijn bladeren is dit probleempje opgelost en ligt de focus op haar zuiver witte bloemen. Werkelijk prachtig! Hierdoor leent de winterkoningin zich perfect om er een sjieke kerst tafeldecoratie mee te maken.

Stelt je eens voor, zitten aan een prachtig gedekte tafel, omringt door vrienden of familie, met als pronkstuk de Kerstroos tijdens het heerlijke kerstdiner. Met deze ingrediënten is succes toch verzekerd!

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired