Helleborus niger WinterFashion Als de Helleborus niger begint te bloeien, staat de winter voor de deur en de gezelligheid van de kerstdagen. Als plant is de Helleborus heel bekend, maar als snijbloem is zij nog niet zo lang op de markt. Die teelt is nieuw. Potplantenkwekerij Van der Does teelt de snijbloem Helleborus niger ‘WinterFashion’. Een prachtige, helder witte kerstroos.

Door Florapodium
Aalsmeer

Helleborus niger WinterFashion

Helleborus niger WinterFashion

De witte snijkerstroos

De Helleborus niger komt oorspronkelijk uit kalkrijke gebieden, zoals de Alpen en Apennijnen. In Nederland bloeit de Helleborus van januari tot april in de tuin. De aanvoer begint echter iets eerder. Om deze reden is het een bekende bloem tijdens de kerstperiode. De Helleborus is namelijk een van de weinige planten die in deze periode bloeit.

Heldere witte kleur

Kwekerij Van der Does heeft meerdere soorten snij-Helleborus staan. De meeste nog in een testfase. Alleen de ‘Winterfashion’ is in productie. Met die teelt is vier jaar geleden begonnen.

Helleborus niger WinterFashion

WinterFashion valt op door haar heldere witte kleur. Deze mooie verschijning heeft een houdbaarheid van ongeveer 4 weken.

Tijdens de teelt kan de plant haar meeldraden verliezen. Hoe koeler de bloemen staan, hoe langzamer ze doorkleuren naar groen. Hoe groener de bloem, hoe harder ze wordt. Deze harde groene bloemen hebben nog een mooie sierwaarde binnen de bloemsierkunst.

In maart krijgen de planten veel blad. In juni worden de eerste knoppen in de grond aangelegd. Vanaf dan kunnen deze knoppen zich gaan ontwikkelen. Op het moment dat de temperatuur onder de 10 graden Celsius zakt, schieten de knoppen in de lucht en kun je genieten van deze Kerstroos.

De teelt

Tijdens de teelt wordt het schermdoek over de kas getrokken. Op deze manier wordt de dag-nachtlengte beïnvloed en daarmee de bloei van de Helleborus niger WinterFashion Zo wordt de bloeiperiode vervroegd en staan er rond de Kerst zoveel mogelijk bloemen in bloei.

Helleborus niger WinterFashion

Steel

Ook heeft licht invloed op de lengte van de steel. En hoe langer de steel, hoe beter de prijs. Bij de Helleborus is het prijsverschil enorm op een paar centimeter. Is de bloem enkele centimeters langer, dan kan daar al snel een euro verschil in zitten. Een kweker wil dus zorgen voor een zo lang en dik mogelijke steel.

Deze zomer was de worteltemperatuur te hoog door de extreme warmte die we in Nederland gehad hebben. Veel planten hebben daardoor schade opgelopen. Het bijzondere van de WinterFashion snij-helleborus is, dat deze schade geen invloed heeft op de bloem zelf. Ook al zit de plant slecht in z’n blad, er groeien volop mooie bloemen aan.

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Meer foto’s van Helleborus zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.

En lees dit artikel op GroenVandaag: Heerlijke Helleborusdagen in de Noordoostpolder