Smakelijke vossenbessen – Inmiddels is het gestopt met regenen. Een mooi moment om een stuk te gaan wandelen met mijn trouwe viervoeter. Ik trek mijn jas aan en mijn hond Diva laat enthousiast weten dat ze het hier volkomen mee eens is.
Smakelijke vossenbessen
Samen lopen we in een stevige pas de wijk uit. Diva is geïnteresseerd in alles wat beweegt. En ik, zoals altijd, nieuwsgierig naar wat de bewoners in de wijk zoal aanplanten in het najaar. Al vrij snel weet een mini-struikje, met opvallende rode bessen, mijn aandacht te pakken. Deze beauty is namelijk van een afstand al goed zichtbaar, leuk en verrassend!
commons wikimedia: Photo: Arnstein Rønning
Rode parels
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit gecharmeerd ben geweest van de besdragende Vaccinium vitis-idaea, maar dit is toch wel een heel fraai exemplaar. Dit heeft alles te maken met het etaleren van haar sierlijke bessen. Daar de inheemse soort de bessen liever verborgen lijkt te houden tussen de bladeren heeft de ‘Red Candy’ er totaal geen moeite mee om te pronken met haar rode pareltjes. Daarmee doet ze precies wat ik als plantenliefhebber verwacht van een besdragend sierstruikje, haar schoonheid tonen. Deze nieuwe Vaccinium vitis-idaea ‘Red Candy’, zoals haar volledige naam luidt, is met zorg geselecteerd en draagt haar bessen over de gehele plant. Ook draagt ze veel meer bessen dan de oorspronkelijke soort, zeker als je er meerdere exemplaren bij elkaar plant. Met smakelijke vossenbessen creëer je een warm pronkstuk, wat erg gewenst is tijdens de donkere en koude herfst- en wintermaanden.
Lekkernij
Vossen zouden gek zijn op deze vruchten, daarom heeft deze rode bosbes de Nederlandse naam Vossenbessen gekregen. Nu is Diva aardig verwend, maar geen vos dus, haar kan ik er niet blij mee maken. Misschien dat een flinke nachtvorst hier nog verandering in kan brengen. Vorst kan de smaak van bessen immers positief beïnvloeden.
Vers hebben de bessen een wrang zure of bittere smaak waardoor deze zelden uit de hand worden gegeten. Maar als u deze kookt met suiker en er vervolgens compote, saus of gelei van maakt is het een lekkernij. Met name in Scandinavische landen wordt de Vossenbes veel gegeten bij wild, gevogelte (fazant, gans, eend) en stoofvlees. Wellicht een leuk idee om eens te proberen met het kerstdiner.
Helende werking
De Vossenbes ‘Red Candy’ is een compact, winterhard plantje die zelden hoger wordt dan 30 cm. Deze verlangt een humusrijke zure grond, liefst in de zon of halfschaduw. Vanaf mei, juni verschijnen dan de witte klokvormige bloempjes, gevolgd door witte vruchten die later prachtig rood verkleuren. Alsof het niet genoeg is, geeft Vaccinium ‘Red Candy’ tweemaal per jaar bessen , maar alleen de herfstoogst is geschikt om jam of sap van te maken. Behalve voor consumptie en decoratie in de tuin of op het terras heeft de Vaccinium ook nog eens helende werking. Zo is de mooie ‘Red Candy’ vier seizoenen attractief, eetbaar en geneeskrachtig.
Wat mij betreft zijn deze smakelijke vossenbessen een toppertje voor het najaar. Iets voor jou?
door Fred’s choice
Nog meer van Fred
Lees verder op GroenVandaag in de rubriek Freds Choice.