HILLEGOM – 12 Bloeiende vaste tuinplanten. Bloeiende vaste tuinplanten geven jarenlang plezier. Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten, met niet verhoutende stengels. Sommige planten blijven groen, de meeste sterven in het najaar bovengronds af en trekken zich ondergronds terug voor hun winterslaap. Maar in alle maanden van het jaar is het mogelijk om van de kleurenpracht van bloeiende vaste planten te genieten.

Bloeiende vaste tuinplanten

Alle maanden kleur

Voorjaar, zomer, najaar, winter

Bloeiende vaste planten vanaf het vroege voorjaar tot aan de late herfst. Zelfs in de winter. Dat kan. Het enige wat je moet doen is een slimme combinatie van bloeiende tuinplanten kiezen. Van vroegbloeiers tot laatbloeiers tot winterbloeiers. Zo verzeker je jezelf van jaarrond tuingenot.

Mooie voorjaarsbloeiende vaste planten zijn sleutelbloem (Primula) en longkruid (Pulmonaria). Veel vaste planten bloeien in de zomer, zoals Zeeuws knoopje (Astrantia) en vlambloem (Phlox). Onder de zomerbloeiers bevinden zich ook echte volhouders. IJzerhard (Verbena bonariensis) en prachtkaars (Gaura lindheimeri) bloeien bijvoorbeeld door tot ver in het najaar. Typische herfstbloeiers zijn herfstaster (Aster) en herfstanemoon (Anemone). En er zijn zelfs vaste planten die in de winter bloeien, zoals kerstroos (Helleborus).

Bodembedekkers in bloei

In onderhoudsvriendelijke tuinen worden vaak onkruid onderdrukkende bodembedekkers toegepast. Wil je wel graag (veel) bloemen in je tuin? Geen probleem. Er zijn volop vaste planten die de bodem bedekken én bloeien. Maagdenpalm (Vinca) is de bekendste, maar denk ook eens aan elfenbloem (Epimedium), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en ooievaarsbek (Geranium).

Bloeiende tuinplanten voor vlinders

Met bloeiende vaste planten doe je vlinders een groot plezier. Herfstaster (Aster), kaardebol (Dipsacus) en koninginnekruid (Eupatorium) zijn vaste planten waar volop vlinders – en andere mooie of nuttige insecten – op afkomen.

Tips

Knip vaste planten die in de herfst verdorren niet meteen af, maar wacht daarmee tot in het voorjaar. Dan kun je in de winter genieten van het wintersilhouet.

Kijk voor meer informatie en inspiratie over vaste planten op: www.perennialpower.nl.

Zie ook deze artikelen op GroenVandaag:
10 planten die het goed doen op kleigrond
10 planten die het goed doen op veengrond
10 planten die het goed doen op zandgrond
Vaste planten, wat zijn dat?
De zonaanbidders onder de vaste planten

Foto-credits bij dit artikel: iVerde