Kerststerren plezier. Kerststerren kunnen met gemak bloeien tot en met maart van het volgende jaar. Omdat je tips vaak beter onthoudt als je de gedachte erachter weet, geven de kwekers van kerststerren graag tekst en uitleg. Hier 4 tips voor maximaal kerststerren plezier.

Kerststerren plezier

sfeeervolle feestdagen

4 verzorgingstips

Dit artikel is verzorgd door Stars for Europe, kerststerren plezier gegarandeerd.

1- Transport

Het is belangrijk om de kerstster -Poinsettia- goed te beschermen tegen tocht en lage temperaturen tijdens de reis naar huis. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld bladverlies.

Kindje Jezus

Volgens een Mexicaanse legende plukte een arm meisje in de berm wat kruiden en maakte er een boeketje van om aan het kindje Jezus te geven. In de kerstnacht. In de kerstnacht begon het tuiltje met rode en groene bloemen te bloeien, wat de kerk beschouwde als kerstwonder. De ‘Flores de Noche Buena’ wordt in veel landen geassocieerd met Kerst.
Bron, mooiwatbloemendoen.

Poinsettia is elk jaar weer een promotie-lieveling van de sierteelt. Voor stylisten en ook voor de handelaren.

sfeervolle feestdagen

2- Kamertemperatuur

Kerststerren voelen zich thuis op een warme, lichte plek zonder tocht. Een kamertemperatuur (tussen de 15 en 22 graden Celsius) is ideaal. Omdat de kerstster van oorsprong uit tropisch Mexico komt, heeft de plant veel daglicht nodig. Zet ‘m daarom liever niet op een donker plekje. In de wintermaanden is het bovendien geen probleem als poinsettia direct zonlicht krijgt. In ons klimaat is vanaf half oktober het gevaar geweken dat te veel zonlicht de bladeren aantast. En kleedt ze een beetje leuk aan.
Voldoende licht is wel belangrijk voor de groei en bloei van de plant. Poinsettia’s hebben een hekel aan tocht. De plant wordt zwak en kan blad verliezen.

sfeervolle feestdagen

3- Water geven

Kerststerren hebben water nodig. De mate waarin hangt af van de standplaats, kamertemperatuur, soort en grootte. Geef poinsettia in een pot met een diameter van 13 cm een glaasje water (ongeveer 0,2 liter) per gietbeurt.
Mini-kerststerren geef je per keer minder water, ongeveer één borrelglaasje (circa 40 ml). Overtollig gietwater dat na tien minuten nog onder in de bloempot zit, haal je weg. Geef kerststerren water als de potgrond droog is. Dat kun je eenvoudig voelen door de potgrond aan te raken of de plant op te tillen. Voelt ie licht aan? Tijd om water te geven.
Over het algemeen hoeft je grote kerststerren minder vaak water te geven als de kleinere soorten. Mini kerststerren kun je het beste elke dag controleren. Je kunt ze het beste watergeven van onderen. Zet het kweekpotje in een schaaltje met water en laat de wortels het vocht opzuigen in ongeveer een half uurtje. Daarna zet je de mini-kerststerren weer terug in hun sierpot(je).

Maximaal kerststerren plezier, 4 verzorgingstips

4- Plantenvoeding

Kerststerren blijven sterk en bloeien langer als je ze vanaf ongeveer vier weken na aankoop wekelijks plantenvoeding voor bloeiende kamerplanten geeft. De dosering verschilt per fabrikant, maar staat altijd aangegeven op het flesje plantenvoeding. Groene kamerplanten ‘slapen’ tijdens de winter en hoef je geen voeding te geven. Dat doe je pas weer vanaf eind februari.

Veel kerststerren plezier!

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.facebook.com/kerstster