Amaryllis verzorgen en overhouden – Het planten en verzorgen van Amaryllis bollen is een geweldige manier om wat kleur aan je huis toe te voegen in de wintermaanden. Amaryllissen zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn een geweldig cadeau voor de feestdagen! Hier is wat je moet weten om te beginnen.

De prachtige Amaryllis verzorgen en overhouden

Het kiezen van een bol

De eerste stap naar een Amaryllis is het kiezen van de bol. Als je een Amaryllisbol kiest, zoek er dan een die groot en stevig is en zonder tekenen van schimmel of beschadiging. Hoe groter de bol, hoe beter, want dan krijg je meer bloemen. Ook is het mooi als er al wortels aan zitten, maar dit hoeft niet.

Het planten van de bol

De beste tijd om een Amaryllis te planten is in oktober of november, ongeveer 6 tot 8 weken voordat je ze wilt laten bloeien. Begin met het vullen van een pot met goed gedraineerde potgrond. Plaats de bol in het midden van de pot en zorg ervoor dat de wortels naar beneden gericht zijn. Dek af met extra potgrond tot alleen de bovenste helft van de bol zichtbaar is. Geef nog geen water.

De standplaats van een Amaryllis

Amaryllissen hebben helder, indirect zonlicht nodig om goed te gedijen. Een raam op het zuiden is ideaal, maar niet direct naast dit raam. Zou je de Amaryllis direct naast het raam zetten, dan valt er direct zonlicht op de bladeren. Dit kan zorgen voor bladverbranding. De ideale standplaats is er dus eentje met veel licht, maar niet in de volle zon.

amaryllis eeuwig plezier

Water geven en plantenvoeding

Geef de Amaryllis pas water wanneer de eerste groei zichtbaar is. Daarna kun je beginnen met regelmatig kleine beetjes water geven wanneer de grond droog aanvoelt. Naarmate de Amaryllis verder groeit kun je meer water geven. Zorg ervoor dat je dan grondig water geeft, totdat het water uit de drainagegaten in de bodem van de pot loopt.

Het bemesten van de Amaryllis is pas nodig als er een bloemknop op de stengel verschijnt. Bemest de Amaryllis dan om de twee weken met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Tijdens de bloeiperiode kun je ook een meststof voor bloemen gebruiken om grotere bloemen te krijgen.

amaryllisbol

De bloeiperiode

Een Amaryllis bloeit meestal binnen 6 tot 8 weken na het planten. Hoe lang het duurt voordat een Amaryllis bloeit, hangt af van hoe warm de kamer is. Warmere temperaturen bevorderen een snellere bloei. Ook de hoeveelheid licht heeft invloed: in een donkere kamer is het voor de Amaryllis lastig om tot bloei te komen.
Wanneer de Amaryllis begint te bloeien, kan het nodig zijn de plant te ondersteunen met een bamboestokje. Zo voorkom je dat de zware bloemen gaan hangen of dat de bloem omvalt.

Tip: Amaryllis in wax, zeer decoratief tijdens de feestmaand december.

Na het bloeien

Snijd na het uitbloeien de bloemstengel ongeveer 5 cm af boven de bol. Ga door met water geven en bemesten zoals tijdens de bloei. De Amaryllis blijft doorgaan met bladeren maken. Na een tijdje stopt dit en is het tijd voor de rustperiode. Bewaar de bol tijdens deze rustperiode op een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Na ongeveer 8 weken kun je de bol weer in de woonkamer zetten. Je zult zien dat de Amaryllis weer opnieuw gaat uitlopen!

Gewoon zo, je hebt geleerd hoe je amaryllisbollen moet planten en verzorgen! Met een beetje moeite wordt u beloond met prachtige bloemen, de hele winter lang.

Fotocredits:
-introfoto:, Ross Domke, op Unsplash.