Fruit uit eigen tuin – Zaterdag 9 mei zal in de uitzending van Rob’s Grote Tuinverbouwing aandacht worden besteed aan fruit uit eigen tuin. Ditmaal legt Rob Verlinden op een basisschool samen met de leerlingen een snoep- en ontdektuin aan vol met fruitplanten. Leerzaam om te doen, gezond om straks van te eten.

Fruit uit eigen tuin

Snoepfruit uit de moestuin

Fruitplanten zijn nu erg mooi met hun frisgroene blad. Sommige planten hebben al bloemknoppen of vruchtbeginsel. Wie straks van snoepfruit uit eigen moestuin wil genieten, kan nu fruitplanten en bomen in de tuin zetten, dit is de ideale tijd om te planten.

Rob’s Grote Tuinverbouwing
zaterdag 9 mei 2015
17.00 uur
SBS6

De aardbei

“Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika.
Aardbeien bevatten verschillende verfrissende vruchtenzuren, waardevolle mineralen en
onontbeerlijke vitamines. Daarom wordt de aardbei veelvuldig geprezen vanwege zijn medicinale
eigenschappen…”
Lees het hele verhaal van de aardbei op hetaaardbeienterras.

brazelberry

Klimfruit

Het assortiment klimfruit biedt ruime keuze, speciaal geselecteerd voor juni zijn de stekelloze braam (Rubus fruticosus), framboos (Rubus idaeus), druif (Vitis vinifera) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum, ook bekend als trosbosbes). Alle planten komen voor in vele verschillende variëteiten, waaronder compacte vormen die heel geschikt zijn voor plekken met weinig ruimte. Door veredeling zijn ze sterker, productiever en gemakkelijker in het onderhoud dan voorheen. Er zijn enkele speciale consumentenlabels, zoals 100% Fruit, Fit&Juicy en Big Taste Experience.

fantastisch fruit, vijgen

Vijg Little Miss Figgy

Fruit uit eigen tuin… wel eens aan vijgen gedacht? Ficus carica Little Miss Figgy. Zoals de naam al zegt is het een zeer compacte dwergficus die zo’n 90 cm hoog en breed wordt. Past zelfs op een terras en balkon en in een kleine stadstuin. Little Miss Figgy is goed winterhard voor een ficus tot -15 ºC. Om de meest geliefde vorm te behouden, kan Little Miss Figgy in de winter worden gesnoeid nadat het blad is gevallen. Het draagt diep gelobd, donkergroen blad. In het voor- en najaar verschijnen er langs de takken veel grote, zoete, bordeauxrode vijgen. Hij staat het liefst in de volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. Deze plant is bestand tegen droogte en houdt daarom van droge, lichte grond en niet van harde wind.

En is is nog meer fantastisch fruit uit eigen tuin.