Plandelen stimuleren – Om het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum te vieren mobiliseert Anton ‘Plandelman’ Damen een leger van lokale opruimhelden. De missie: in één dag 100 straten & stoepen te bevrijden van zwerfafval op De 1ste Renkumse Plandeldag. Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een cadeau. Daarom programmeerde de Plandelman een mini-filmfestival met films gemaakt van zwerfafval of door kunstmatige intelligentie, door (surf)helden van vlees en bloed en animatiekunstenaars. Kaartjes voor deze voorstellingen in Kultuurwerkplaats Oosterbeek, de thuishaven van Filmhuis Oosterbeek, zijn niét te koop maar gratis – mits de bezoeker een zakje met 10 stuks zwerfafval inlevert aan de kassa.

Plandelen stimuleren

Gemeente Renkum wil plandelen stimuleren

Plandelen = wandelen + plastic rapen

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is inmiddels al een aardig bekend synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap. Dit jaar organiseert hij grootschalige clean-ups in o.a. Eindhoven, Utrecht en Renkum.

Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Opruimhelden

Op zaterdag 24 juni roept Plandelman in het kader van ‘Renkum 100’ opruimhelden uit Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze op de krachten te bundelen en in één dag 100 straten en stoepen zwerfafvalvrij te maken tijdens De 1ste Renkumse Plandeldag. Meedoen is gratis. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje, solo of met de buren of het gezin, met de sportclub of school: alles kan en mag.

Verzamelen zwerfafval

Om het verzamelen van zwerfafval nog leuker te maken, is er op de Renkumse Plandeldag een bijzondere beloning. Wie een zakje met 10 stuks zwerfafval inlevert bij Kultuurwerkplaats Oosterbeek, krijgt daar een Plandelbingo-kaart én een ticket voor een gratis voorstelling naar keuze. Om 15:00 uur wordt een speciale selectie van korte films voor jong en oud vertoond, waarvan een aantal afkomstig zijn van Kaboom Animation Film Festival. Om 16:00 uur staat de nieuwe documentaire Surfer To-Go (2023) op het programma, waarin kunstenaar/activist Merijn Tinga als de Plastic Soup Surfer gevolgd wordt op een uitzonderlijke expeditie van Brussel naar Amsterdam op een surfboard gemaakt van wegwerpbekers.

Fotocredits introfoto: Augerto, op Pixabay.