Verduurzaming – Er wordt in Nederland hard gewerkt aan de duurzaamheid van festivals en concerten. Wie, net zoals velen, weleens naar een evenement gaat, is het misschien wel opgevallen dat organisaties hard werken aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.

Verduurzaming

Steeds minder afval

De eerste stap in het verkleinen van de ecologische voetafdruk is het veranderen van de manier waarop we met afval omgaan. Je ziet op festivals en concerten vaak dat afval op de grond wordt achtergelaten. Organisaties lossen dit op door meer vuilnisbakken neer te zetten waarin afval makkelijk gescheiden kan worden. Dit afval kan vervolgens weer makkelijk gerecycled worden.

Ook worden er steeds meer wegwerp producten vervangen door producten met statiegeld. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare bekers in plaats van plastic wegwerpbekers.

Het gebruik van groene stroom

Een ander belangrijk aspect van de duurzaamheid van festivals en concerten is het gebruik van stroom. Je ziet de laatste tijd vaak dat organisaties gebruik maken van zonnepanelen boven parkeerplaatsen om stroom op te wekken. Dit zorgt ervoor dat dieselaggregaten overbodig worden. Daarnaast zijn er nog meer manieren om te werken met groene energie. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de bewegingen van concertbezoekers te gebruiken om energie op te wekken? Dat zou toch geweldig zijn!

verduurzaming

Fossielvrij rijden

Heb je er weleens over nagedacht hoe al die bezoekers, crew en toeleveranciers bij een festival of concert komen? Juist, met de auto, bus, trein of het vliegtuig. Dit transport zorgt voor ontzettend veel uitstoot, en dan hebben we het nog niet eens gehad over alle machines die worden gebruikt bij de op- en afbouw van een evenement. In het kader van de verduurzaming zie je gelukkig steeds meer elektrische auto’s rijden en ook de heftrucks en machines die gebruikt worden zijn vaker fossielvrij.

Duurzame voeding

De meeste festivals staan vol met foodtrucks, en ook in en om concertgebouwen kan je overal eten halen. Je zou het niet denken, maar juist dat eten laat een grote ecologische voetafdruk achter. Gelukkig kiezen organisaties steeds vaker voor duurzame opties. Je kan bijvoorbeeld denken aan vegetarisch, biologisch en plantaardig eten: een stuk beter voor het milieu en net zo lekker!

De bovenstaande aspecten dragen bij aan een betere wereld. Om deze doelen te behalen moet iedereen zijn steentje bijdragen. Je zal zien dat evenementen er alleen maar leuker op worden als je bijdraagt aan de gezondheid van onze aarde. Dus kom van die bank af, koop dat kaartje voor dat festival of concert en ervaar alle groene oplossingen waar de organisaties aan gewerkt hebben om zichzelf groen te kunnen noemen!

Tickets kopen

Stel je bent reuze geïnteresseerd om een keer een duurzaam concert of festival te bezoeken, kijk dan eens bij GoTicketShop. Zij hebben vaak nog genoeg tickets op voorraad!

Fotocredits introfoto; Aranxa Esteve op Unsplash.