Geperste openhaardblokken. Nu onze schoorstenen weer pieten-vrij zijn, kan de openhaard weer aan. En als we weer koudere winteravonden krijgen, met afwezigheid van wind en een donkere hemel waar zo nu een dan sterretjes doorheen prikken, dan kan ook de vuurkorf of de terraskachel weer branden.

Het valt tegenwoordig trouwens niet mee om daarin een keuze te maken. Loop een tuincentrum in en je staat versteld van het aanbod. Van een ouderwetse buitenkachel tot een design vuurschaal.

Geperste openhaardblokken

vuurschaal, geperste openhaardblokken

Met verstand

Voor haardhout ligt het een stuk eenvoudiger. Dat kies je meer met het verstand. Je kan natuurlijk kiezen voor snoeiafval, zoals takken en stukken boomstam. Of voor zakken gezaagde houtblokken die je even meepikt bij de benzinepomp. Of briketten. Voor elke keus is wat te zeggen.
Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten. Die hebben te maken met gemak, prijs, gezelligheid en duurzaamheid.

Zaagsel en paraffine

En er is nog een keus. Eentje die de laatste jaren meer en meer wordt gemaakt: openhaardblokken. Dat zijn blokken die uit een mengsel van zuiver zaagsel en houtstof bestaan, vermengd met zuivere paraffine en wat geperste korrels. Gemaakt met de beste grondstoffen, zonder toevoeging van dierlijke vetten.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Ventileren met behoud van comfortabele warmte

Voordelen

Openhaardblokken van zaagsel en paraffine hebben belangrijke voordelen:
– ze branden langer
– zijn schoner dan haardhout
– geven meer warmte af dan conventionele houtblokken of briketten
– voldoen aan de kwaliteitseisen
– zijn geschikt voor direct gebruik

Van deze openhaardblokken springen geen knetterende vonken. Dat zou je als zesde voordeel kunnen noemen, al zijn er genoeg mensen voor wie dit juist het plezier is van een vuurtje stoken.

LEESTIP: Heb je een houtkachel waarmee je je woonkamer verwarmt. zorg dan wel voor een goede ventilatie en schone lucht.

vuurkorf

Haardblokken worden gemaakt van houtresten van houtwerkende bedrijven. Dit wordt verwerkt tot zaagsel dat onder hoge druk wordt geperst en bijeen gehouden door de toegevoegde paraffine. Haardblokken zijn dus eigenlijk een restproduct wat nog een functie krijgt: het verwarmen van de binnen of buitenruimte.

Snel vuur

We vergeten nog een voordeel. Met openhaardblokken maak je snel vuur. De blokken zijn simpel aan te steken en als ze branden heb je geen tang of pook meer nodig. Je steekt de verpakking aan en klaar-is-kees. Het vuur komt, brandt een paar uurtjes en gaat weer uit zonder veel asrest achter te laten. Ideaal.

De Vuurschaal en vuurkorf afgebeeld in dit artikel zijn van Esschert Design.

GroenVandaag Etalage

In de GroenVandaag Etalage kun je meer lezen over handige, nieuwe en bijzondere producten. Van Bloemen en planten tot bijenhotels en tulpenthee.