Geurende klimroos. Geen enkele andere klimplant geeft zoveel geur en kleur als een klimroos. Zelfs met weinig ruimte, tegen een gevel, toont hij maandenlang z’n bloemenpracht. Zo creëer je kleur op hoogte in je tuin.
Eigenlijk is klimroos een onterechte benaming. Ze klimmen namelijk niet zelf maar hebben een beetje hulp nodig. Dit doe je door ze omhoog te leiden via een rozenboog, rozenzuil, pergola, muur, hekwerk of schutting. Bind de takken losjes vast, want ze groeien nog in dikte. Houd er rekening mee dat de meeste klimrozen twee tot drie meter hoog worden.

Geurende klimroos

Meer bloemen

Van nature groeit een klimroos naar het licht, en maakt daarbij weinig vertakkingen aan. Buig deze verticale takken halverwege de stengel voorzichtig horizontaal, en bind ze vast. Doordat de tak niet meer naar het licht groeit maakt de plant nieuwe zijtakken aan, die weer naar boven toe groeien. Dankzij dit handige trucje word je beloond met nog meer bloemen.

Ramblers

Ramblers behoren tot een speciale groep leirozen. Ze groeien wel tien meter hoog of meer. Hun lange takken maakt ze geschikt voor verwildering over schuren of in bomen. De meeste oude rassen bloeien één keer. Modernere ramblers bloeien de hele zomer en blijven lager, waardoor je ze niet hoeft te snoeien. Meer informatie over rozen vind je op www.roses4gardens.nl.

Tips

  • Plant je een klimroos bij een muur? Hou 30 centimeter afstand van de stenen Zo kan regenwater bij de wortels komen en krijgt de roos de benodigde lucht circulatie.
  • Doorbloeiende klimrozen bloeien van juni tot de vorst.
  • Veel klimrozen verspreiden een heerlijke geur.
  • Snoei te grote en oude klimrozen in de tweede helft van maart terug.
  • Ramblers en ‘gewone’ klimrozen, vormen vaak mooie rozenbottels die tot diep in de winter voor kleur zorgen.

Rozenboog

Als entree naar de tuin of over het tuinpad; een rozenboog is hét toppunt van romantiek. Elk jaar weer geniet je maandenlang van een bloemenzee met rozen. Een rozenboog van hout of metaal koop je kant-en-klaar of maak je zelf. De klimrozen die je ernaast plant, zijn er in allerlei varianten: met kleine of grote bloemen, gevuldbloemig of met open hartjes. Je kunt rozen met verschillende kleuren combineren, bijvoorbeeld roze en rood. De rozen vermengen zich. En kies je voor geurend, dan ben je niet alleen verzekerd van maneschijn, maar ook van rozengeur.

rozenboog

Aanbinden rozenboog

Help je rozenstruik met klimmen door takken vast te zetten met opbindmateriaal. Dit kan met behulp van bindbuis. Kies voor een aantal hoofdtakken die je over de boog leidt. Bind ze niet te strak; de takken groeien nog in de dikte. Van nature komen de bloemen vooral aan de bovenkant, omdat klimrozen naar het licht groeien. Een trucje is ze halverwege horizontaal te buigen en vast te binden. Ze vormen dan nieuwe zijtakken met veel bloemen.

Snoeien

De eerste twee jaar na het planten, is snoeien niet nodig. Snoei daarna, in de tweede helft van maart, enkele hoofdtakken terug zodat er nieuwe scheuten vormen. Laat daarbij 2 of 3 ‘ogen’ staan; dit zijn plaatsen waar blad zat en hebben de vorm van een smiley. Geen paniek als hij niet meteen uitbundig bloeit; een klimroos steekt zijn energie eerst in groei en daarna pas in bloei.

Tips: Kies een roos die past bij de hoogte van je boog, de meeste worden 2 tot 3 meter hoog. Zet een aantal bogen achter elkaar voor een tunnel van rozen.

Fotocredits: i Verde.

Nog meer rozen

Meer weten over rozen? Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag: