AALSMEER – In de schijnwerpers Gloriosa Lime. De Gloriosa, ook wel ‘Prachtlelie’ genoemd, is familie van de lelieachtigen. Oorspronkelijk komt de bloem uit India en Afrika. Gloriosa kent veel kleuren. De bloemblaadjes en meeldraden lijken verstrengeld, wat bijdraagt aan de sierlijkheid van de bloem.
Een tak geeft verschillende bloemen, de eerste rijpe bloemen worden geplukt als korte Gloriosa. Als er bovenin een tak nog 3 knoppen over zijn, wordt de tak geplukt als lange Gloriosa.

gloriosa lime

 

Het heeft geen meerwaarde om een bloem met meer dan drie knoppen te leveren, omdat deze niet de kracht hebben om open te gaan op de vaas.

Gloriosa Lime

Verkleuringen

Gloriosa Lime kleurt door op de vaas. Als de bloem gesneden wordt is deze lime. Eenmaal op de vaas verkleurt de bloem naar wit en daarna langzaam naar roze. Na een week heeft de bloem een donker roze kleur.

Door Florapodium
Aaslmeer

Meestal wordt een tak Gloriosa met een lente van tachtig centimeter met drie koppen verkocht. De eerste bloem is dan al open en de andere twee nog in knop. Hierdoor heeft de bloem een vaasleven minimaal van tien dagen.

gloriosa lime

 

 

De kweker en zijn product

Richard van Ruiten, van kwekerij Gloriosa van Ruiten, teelt zelf zo’n vijftien verschillende soorten Gloriosa. Allemaal op kleine schaal. Van sommige soorten heeft hij maar honderd planten staan. Dit maakt zijn producten speciaal en exclusief.
Het veredelen is een echte hobby. Nooit heeft Van Ruiten de ambitie gehad om een groot bedrijf te hebben: “Ik wil geen fabriek worden.”

 

gloriosa lime

 

Veredelen en reizen

Na zijn schooltijd is Richard aan het werk gegaan als bloemist. Helaas bleek hij allergisch voor verschillende bloemen. Doordat zijn vader op dat moment ziek werd, stond zijn moeder er in de kwekerij even alleen voor.
Richard wilde echter heel graag reizen. Hij vond zijn gouden combinatie: reizen en veredelen. Hij bezocht New Zeeland, Thailand, Afrika en China. Op zoek naar Gloriosa-knollen, waarmee hij zelf nieuwe soorten teelt. Zo zijn ‘Sparkling Kato’, ‘Sparkling Jip’ en ‘Sparkling Saar’ ontstaan, vernoemd naar zijn drie dochters.

 

gloriosa lime

 

Teeltwijze

Gloriosa is een klimmend knolgewas dat twee nieuwe knollen maakt op het moment dat ze bloeit.
 De oude knol is dan leeg gegroeid en niet meer bruikbaar. Door dit proces gaat de groei en het vermeerderen van nieuwe soorten dan ook traag.
Van Ruiten teelt jaarrond. Hij oogst 7 dagen per week. De oogstperiode vindt plaats van half maart tot half november. Dit heeft eigenlijk alles te maken met het licht.
 
gloriosa lime

Knollen

In januari worden de eerste knollen geplant. Het duurt zo’n twaalf weken voordat de bloem geoogst kan worden. De bollen die in het voorjaar geplant worden, doen er maar 6 weken over om uit te groeien tot bloem.
 Na het oogsten van de bloemen blijven de knollen nog tien tot twaalf weken in de grond, zodat de nieuwe knollen zich goed kunnen ontwikkelen.