Help, mijn Dracaena staat in bloei – Gaat de plant nu dood? Nee hoor. Een bloeiende Dracaena gaat niet dood. De plant ziet er zelfs goed uit met de bloemtoorts. Bij een volwassen Dracaena kan er jaarlijks bloei optreden. En dat is juist een heel goed teken. Als een Dracaena in de huiskamer of op kantoor gaat bloeien, dan wil dat zeggen, dat de plant het erg naar zijn zin heeft en zich dus van zijn mooiste kant laat zien.

Help mijn Dracaena staat in bloei

Door Agnes van der Linden

Dragontree, Dracaenakwekerij ‘De Plaats B.V.’

dracaena staat in bloei

Nachtbloeier

Een Dracaena is volwassen vanaf een jaar of 4 tot 6. Dat is afhankelijk van de soort. Als het schemert en donker wordt, gaan de bloemetjes open en begint de plant te geuren. De toorts doet er zo’n 10 dagen over om geheel uit te bloeien. Iedere nacht een nieuw aantal bloemetjes. Totdat de plant is uitgebloeid. Dracaena is een nachtbloeier die normaliter bestoven wordt door nachtvlinders of mot. Geen mot die in Nederland voorkomt, want de Dracaena is een tropische plant.

Kijk ook eens voor bloeiende Dracaena’s op onze Facebook-pagina. Vol foto’s met schitterende Dracaena in bloei.
Over de mot en het bestuiven van dracaena’s lees je op deze Facebook-pagina.

Na de bloei

Na de bloei zal de bloemtoorts verdrogen. Laat dit ook gewoon gebeuren. Knip later als de toorts geheel is ingedroogd de steel af. De plant zal nu waarschijnlijk vertakken en twee kopjes vormen, wat de plant alleen maar mooier maakt. En wie weet kun je het volgend jaar weer genieten van de bloei.
De bloeitijd is altijd van oktober tot begin maart. Zoals gezegd, is de bloei afhankelijk van het licht. Of beter, een gebrek hieraan. Bij ons in de kas hadden we zelfs eind september al bloei.

dracaena staat in bloei

Noodbloei

Er bestaat overigens ook noodbloei. In dat geval gaat de plant wel sterven. Bij noodbloei bloeit de plant nog eenmaal in een poging om zich toch nog voort te planten. Noodbloei is gemakkelijk te herkennen, omdat de plant er dan al een tijdje niet goed uit ziet. De bloementoorts is bij noodbloei ook ielig.

Heel veel mensen weten niet dat ook groene planten bloei geven. Dus ook Dracaena. Hoewel de bloei van de Dracaena mooi is, wordt die in de sierteelt niet echt gewaardeerd, omdat de bloei van deze nachtbloeier niet te ‘sturen’ is.

Dracaena is niet alleen een gemakkelijke plant, hij is ook goed houdbaar.

groenvandaag dracaena

Agnes Scheffers-Van der Linden runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Agnes schreef meer columns voor GroenVandaag. Klik voor haar artikelen op Agnes.

Meer over tuindersvrouw Agnes

Lees ook deze columns van de tuindersvrouw.