Vaste Schaduwplanten. Schaduwplekken in de tuin hoeven niet saai of eentonig te zijn. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste  schaduwplanten. Als je je er een beetje verdiept in dan kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.

Vaste Schaduwplanten

Schaduwtuin of schaduw in de tuin?

Heb je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Wat is eigenlijk het verschil? In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar schaduw in de tuin is wat anders. Vaak gaat het hier niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen. Veel vaste planten voelen zich als een vis in het water op vochtige, koele schaduwplekken.

Tip: Lees ook het boek van Schitteren in de schaduw: alles over schaduwplanten.

schaduwplanten-gebroken-hartje

Top 10 van vaste schaduwplanten

1. Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’, Monnikskap, bloeit augustus-oktober
2. Pulmonaria saccharata, Longkruid, bloeit maart-april
3. Epimedium, Elfenbloem, bloeit april-mei
4. Ajuga reptans, Kruipend zenegroen, bloeit mei-juni
5. Dicentra spectabilis ‘Alba’, Gebroken hartje, bloeit april-mei
6. Helleborus orientalis, Kerstroos, bloeit december-maart
7. Polystichum setiferum, Zachte Naaldvaren, wintergroen
8. Hosta nigrescens ‘Krossa Regal’, Hartlelie, bloeit juni-juli
9. Brunnera macrophylla, Kaukasisch Vergeet-me-nietje, bloeit april-juni
10. Polygonatum Multiflorum, Salomonszegel, bloeit mei-juni

Enkele kenmerken van deze 10 schaduwplanten

schaduwplanten

1- Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ of Monnikskap bloeit met karakteristieke blauwe bloemen en wordt ongeveer 80 tot 120 cm hoog. Ideale plaats is halfschaduw in een ietwat vochtige grond. Geliefd om zijn fluweel aandoende bloemen, maar, pas op, alle delen van de plant zijn wel giftig voor mensen en dieren. De plant heeft nauwelijks verzorging nodig, maar kan soms wel wat ondersteuning gebruiken. Geschikt als snijbloem.

longkruid-schaduwplanten

2- Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’

Hollandse naam Longkruid. Opvallend zijn de lieflijke roze en lila bloemen die aanvankelijk roodachtig zijn. De plant wordt niet hoog, 30-35 cm, en kan dienst doen als bodembedekker. Houdt van vochthoudende, humusrijke grond. Behalve de bloemen heeft het ruwe blad ook sierwaarde. Als de bomen nog kaal zijn, geeft ‘Mrs. Moon’ al bloemen. Vermeerderen kan door oudere planten te delen.

elfenbloem

3- Epimedium versicolor

De zwavelgele Epimedium versicolor ‘Sulphureum’ luistert naar de mooie Hollandse naam Elfenbloem. Het is een bodembedekker met prachtige bloei. Hoogte 20 tot 30 cm. De bloemetjes verschijnen in de periode april-mei. Het bronsgroene blad zorgt na de bloei ook voor sierwaarde. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten. Langzame groeier. Vraagt humusrijke grond.

kruioend zenegroen

4- Ajuga reptans

Ajuga reptans, kruipend zenegroen, bloeit met violetblauwe bloemetjes in aarvormige bloeiwijze. Een laagblijvende, 5-10 cm, platgroeiende bodembedekker die groen blijft in de winter. Standplaats halfschaduw in vochthoudende grond. Ajuga reptans laat zich echter gemakkelijk delen en verplanten. Laat nieuwe aanplant niet uitdrogen.

gebroken-hartje

5- Dicentra spectabilis ‘Alba’

Gebroken hartje Dicentra spectabilis ’Alba’ is een Gebroken hartje met zuiverwitte bloemen. De sterke borderplant kan in halfschaduw en wordt ongeveer 60-100 cm hoog in voedzame, vocht doorlatende grond. Het grote blad is diep ingesneden en is al vroeg in het voorjaar groen. Na de bloei verliest de plant haar sierwaarde en sterft af. Vermeerderen kan door stekken.

kerstroos

6- Helleborus orientalis

Helleborus orientalis is misschien beter bekend als Kerstroos of Oosterse Kerstroos. De plant is een echte winterbloeier met mooie witte bloemen, die zogenoemd knikken. Plant wordt ongeveer 30-40 cm hoog en gedijt goed in halfschaduw tot schaduw in waterdoorlatende humusrijke grond die voldoende kalk bevat. Vlak voor de bloei oud blad wegknippen en na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen. Plant is ook te verkrijgen in paars en geel. Zeer winterhard.

polystichum-naaldvaren

7- Polystichum setiferum

Polystichum setiferum of Zachte Naaldvaren wordt ongeveer 50cm hoog en is winterhard en wintergroen. Vraagt humusrijke tuingrond en staat liefst beschut in halfschaduw tot schaduw. De varen heeft geen bijzondere zorg nodig. Plant met stevige pol. Geef de varen in de breedte wel wat ruimte. Kan goed solitair staan.

hosta nigrescens, hartlelie

8- Hosta ‘Krossa Regal’

Hosta nigrescens ‘Krossa Regal’, Hollandse naam Hartlelie. Plant met decoratief grijsblauw blad, dat smal is en rechtopstaand. Geliefd en geprezen en met lilakleurige bloemen. Zeer winterhard. Wil in humusrijke grond staan. Hoogte ongeveer 70cm. Om het blad niet te laten verbranden door de najaarszon is permanente schaduwplek vereist. Zeker in het najaar als de zon staat lager staat kunnen de stralen dieper onder heesters en bomen doordringen.

vergeet-me-nietje

9. Brunnera macrophylla

Het Kaukasisch vergeet-me-nietje, Brunnera, is een blauwe fijnbloemige bodembedekker. En kijk eens naar het blad, dat mag er met zijn hartvorm ook zijn. Hoogte 30-40 cm. Het Vergeet-me-nietje kan in de zon, maar dan wel in een vochthoudende de bodem. Halfschaduw, schaduw is betere plek. Sterke plant die ondergronds uitbreidt. Zeer winterhard.

salomonszegel

10. Polygonatum Muliflorum

Hollandse naam Gewone Salomonszegel. Komt gewoonlijk voor in loofbossen en aan slootkanten. Opvallende bloeiwijze, een rij met witte bloemetjes die onder de bladeren van iedere bladsteel hangen. Bloemetjes hebben decoratief groen puntje. Hoogte 40-60 cm. Na de bloei komen op de plaats van de bloemetjes zwarte besjes die giftig zijn. Makkelijk plant, maar geliefd bij slakken.

Tips
-Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
-Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.
-Van nature groeien schaduwplanten onder bomen op bosgrond. Bijvoorbeeld rhododendrons, varens, hosta, hortensia’s, skimmia’s, viburnums. Onder de schaduwplanten zijn er ook bekende klimmers, zoals hedera, klimhortensia, hop en de vuurdoorn met mooie oranjerode besjes in het najaar.

 

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk. Er is te veel keus om op te noemen. Kijk eens op www.perennialpower.nl, daar vind je de mooiste planten voor schaduwrijke plekken.

Fotocredits bij dit artikel: iVerde

Nog meer over schaduwplanten

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: