Je denkt misschien dat het groen in je tuin heel saai en fantasieloos is. Maar dat hoeft echt niet het geval te zijn. Sterker nog: dat ligt helemaal aan je eigen wensen en eisen. Als jij exotisch groen wilt hebben in je tuin, dan kan dat gewoon. Laat je inspireren door dit artikel.

Groen kan ook exotisch zijn

exotisch groen

Ga voor je eigen tuingeluk

We hebben het al eerder verteld in een artikel: je hoeft niet per se bloeiende planten te hebben om te kunnen genieten van je tuin. Daarbij hebben we ook een aantal regels uitgelegd voor tuingeluk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om maximaal een derde van je te verharden, de rest moet wel echt bestaan uit groen. Van deze begroeiing moet de helft hoger zijn dan 90 cm, zodat je een ruimtelijk effect en meer intimiteit en privacy krijgt. Tot slot moet de hoeveelheid werk die je hebt aan je tuin passen bij hoeveel werk je er idealiter aan zou willen besteden.

Kortom: ontwerp en beplant je tuin op een zodanige manier dat je er altijd je optimale tuingeluk uithaalt. Of dat nu met vrij standaard beplanting is of juist met exotischer planten, dat is aan jou. Het is wel goed om te weten dat je ook wat die laatste categorie betreft prima in Nederland kunt tuinieren. Ken je bijvoorbeeld deze palmbomen en Japanse heesters al?

exotisch groen

Familie van inheemse planten

De aarde warmt op en ook in ons land wordt het klimaat steeds warmer, maar dat wil nog niet zeggen dat je zomaar alle (sub)tropische planten hier kunt inzetten. Toch zie je steeds meer palmbomen in tuinen en zelfs in huis. Dat kan als je zorgt voor de juiste verzorging en de juiste plaatsing. Zet ze vooral lekker in de zon, dan komt het vaak wel goed.

exotisch

Inheems

Het is ook een idee om familie van inheemse planten in je tuin te zetten. Denk daarbij aan de Japanse esdoorn. Dit is een kleurrijke boom (officieel is het een heester) waar je de hele winter bladeren aan zult zien, die per seizoen mooi van kleur wisselen. Geen wonder dat ze zo populair zijn, want hier blijf je naar kijken! Of je nu van geel, rood, paars, groen of één van de vele andere mooie kleuren houdt, er is keuze genoeg.

Welke planten je uiteindelijk ook kiest, het gaat erom dat ze passen bij jouw smaak en bij jouw tuin. Let ook op hoeveel moeite het onderhoud gaat kosten, of schakel hier een hovenier voor in. 

Veel plezier gewenst in je tuin met deze inspirerende exotische plantentips!

Nog meer exoten?

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag. Voor binnen en voor buiten, als het warm genoeg is.