Tuingeluk. Een tuin met goed gevoel hoeft niet vol met bloeiende planten te staan. Voor het juiste gevoel is het soms zelfs beter dat er helemaal geen planten bloeien.

Tuingeluk

Je wordt gelukkig in jouw tuin als die voldoet aan de 4 basis voorwaarden voor TUINGELUK.
1- De eerste voorwaarde is dat slechts 1/3e deel van je tuinoppervlak bedekt mag worden met verharding. De rest moet groen zijn in de vorm van beplanting, gazon, hagen bomen enzovoorts.
2- De tweede voorwaarde gebiedt dat de helft van je groene deel hoger is dan 90 cm, hierdoor ontstaat intimiteit en ruimtelijk effect.
3- De derde basisvoorwaarde houdt in dat de privacy in de tuin gegarandeerd moet zijn.
4- De vierde en laatste voorwaarde is dat een tuin niet meer werk van je mag vragen dan dat je er zelf aan wilt besteden.

Persoonlijke voorkeur

Bijna elke tuinier maakt bij aanvang van zijn nieuwe tuin een wensenlijst met moodboard. Dat is ook wel logisch, maar niet per definitie de beste eerste stap. Immers, als je tuin niet voldoet aan je de vier basisvoorwaarden voor TUINGELUK, dan heeft je wensenlijst met persoonlijke voorkeur minder zin. Je kunt een prachtige keramische tegel uitzoeken voor je tuin, maar als je terras niet omgeven is door voldoende beplanting verliezen ze hun schoonheid en meerwaarde.
Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een tuingebouw en de aanleg van plantenborders. Hoe meer groen hoe beter blijft ons devies, maar als je border meer energie van je vraagt dan je er in wilt stoppen, is het geluk maar tijdelijk en niet bevorderlijk voor je goede tuingevoel op termijn. Vóórdat je een wensenlijst maakt zou je eigenlijk ook de gevolgen van je keuzes moeten kunnen doorgronden.

Vele kleuren groen

Wij zijn dol op kleur, hoe meer hoe liever, maar het is een feit dat meer kleur per saldo ook meer werk met zich mee brengt. Voor ons een reden om kant en klare borderpakketten samen te stellen die alvast onderhoudsvriendelijk zijn of hun succes al hebben bewezen. In sommige tuinen laten we zien dat je met louter groen ook veel kunt bereiken. Er is niet maar één kleur groen, er zijn ook talloze schakeringen naar grijs en geel. De boodschap is dus: je kunt ook heel gelukkig worden van een minder bloemrijke tuin!

Inspiratietuinen Appeltern

De Tuinen van Appeltern is het grootste tuininspiratiepark van Nederland. Niet alleen biedt het park interessante informatie over tuinieren, tuinaanleg en tuintrends, het is ook een gezellig dagje uit. GroenVandaag werkt samen met de Tuinen van Appeltern. Met regelmaat zal Appeltern publiceren op ons platform. Artikelen vol wetenswaardigheden over de tuin, tuinieren en vooral tuingeluk.

Meer over Appeltern

Op GroenVandaag hebben we een aparte rubriek Appeltern waarin we alle berichten die we over de Tuinen van Appeltern samen hebben gebracht. Inspiratie aangeboden door de vakmensen  van de grootste tuinen inspiratiepark van Nederland.

Lees ook deze artikelen op Groenvandaag:

Een groene tuin begint met een groen ontwerp

Ben: Vind je tuingeluk in de tuinen van Appeltern

Tuingeluk: een tuin hoeft niet overal te bloeien