Groen rijden – Op Sustainable World vind je alles over duurzaam klussen, eten, leven en wonen en uiteraard hoort duurzame mobiliteit ook in dit rijtje thuis. Er is steeds meer aandacht voor groen rijden, maar tegelijkertijd is er ook veel onduidelijkheid over de exacte invulling en mogelijkheden. Daarom gaan we hier dieper in op duurzaam rijden, waarbij we bekijken wat je kunt doen met én zonder een elektrische auto.

Groen rijden

Foto: picjumbo_com, op Pixabay

Bidirectioneel laden

Een gemiddelde elektrische auto stoot gedurende de hele levenscyclus ongeveer 60% minder CO2 uit dan een auto met een verbrandingsmotor. Dat is een groot verschil, maar je kunt het verschil zelf nog groter maken. Heb je de ruimte om te investeren, dan zijn zonnepanelen een zeer sterke keuze. Niet alleen omdat je op deze manier volledig groen kunt rijden (er wordt geen grijze stroom gebruikt om de accu te laden immers), maar ook met het oog op de toekomst.

Bidirectioneel laden staat op het punt om door te breken. Mensen met zonnepanelen en een elektrische auto kunnen hier optimaal gebruik van maken omdat de EV (elektrische auto) in feite kan functioneren als een thuisaccu. De opgewekte zonne-energie wordt dan opgeslagen in de accu van de EV en deze kan (mits alles in orde is voor bidirectioneel laden) deze energie weer aan het netwerk leveren op moment dat er stroom nodig is en de zon niet meer schijnt. Zo rijd je niet alleen groen, maar woon je tegelijkertijd ook groen.

Groener rijden zonder een elektrische auto

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om direct een EV aan te schaffen. Dat betekent echter niet dat je geen mogelijkheden hebt om groener te rijden met je diesel- of benzineauto. Integendeel, want er zijn bijzonder veel manieren om de uitstoot en het brandstofverbruik terug te dringen. Begin vooral eens met de auto te laten staan voor afstanden die je ook kunt lopen of fietsen. De (kilo)meters die een auto nodig heeft om warm te worden, zijn namelijk de zwaarste afstanden voor het verbruik van de auto. Ook is het bijzonder slecht voor de levensduur van de motor wanneer de auto (uitsluitend) voor zeer kleine afstanden gebruikt wordt.

Er zijn daarnaast nog een aantal manieren waarop je aanzienlijk duurzamer kunt rijden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Controleer de bandenspanning regelmatig (tweewekelijks). Door te rijden met de juiste bandenspanning, optimaliseer je het brandstofverbruik én de levensduur van de banden.
  • Pas je rijstijl aan. Een rustige, anticiperende rijstijl bespaart aanzienlijk aan de prijs bij de pomp. Vooral rustig optrekken en je houden aan de maximale snelheid zijn manieren om het brandstofverbruik flink terug te dringen.
  • Besteed eens wat meer aandacht aan je auto. Door de koelvloeistof en olie op tijd bij te vullen, verleng je de levensduur van de auto. Regelmatige controle van de bandenslijtage en remmen zorgt er daarnaast voor dat er op tijd ingegrepen kan worden en de kosten laag blijven. Zo hoef je minder vaak nieuwe banden aan te schaffen, wat weer scheelt in de portemonnee en voor het milieu.

Wanneer je duurzamer ofwel groener wilt rijden, zijn de mogelijkheden legio. Het grootste voordeel is dat dit in meerdere richtingen werkt. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw auto én je portemonnee.

LEESTIP: Lees ook dit artikel over duurzaamheid op GroenVandaag: Duurzame polderdaktuin WTC The Hague