Groene gevels – Het is hard nodig om daken en gevels verder te vergroenen nu extreme hitte én stortbuien geen uitzondering meer zijn in de Nederlandse zomers. Dat stelt Koninklijke VHG in een reactie op de tropische dagen van deze week. Beplanting op, aan, in en om gebouwen helpt om de temperatuur binnenshuis én in de leefomgeving naar beneden te brengen. Zo blijft een groene gevel op hete dagen wel 7 graden koeler dan een stenen gevel. Bovendien houdt het water vast. Zo blijven onze binnensteden ook in de toekomst leefbaar, aldus de branchevereniging die onder andere de hoveniers, groenvoorzieners en dak- en gevelbegroeners in Nederland vertegenwoordigt.

Groene gevels

Meerwaarden van groen

Groen toepassen in bestaande woningen, scholen, ziekenhuizen en bedrijfspanden is relevant, maar ook zou het structureel in de planvorming van de honderdduizend woningen per jaar moeten worden meegenomen, zo bepleit Koninklijke VHG. “Als je kijkt naar de bouwopgave waar Nederland voor staat, is het een must om groen direct te integreren aan de tekentafel”, aldus John Koomen, vice-voorzitter van Koninklijke VHG. “Dan kun je optimaal gebruik maken van alle meerwaarden die groen biedt. Niet alleen waar het gaat om temperatuur, maar ook voor de biodiversiteit, wateropvang, fijnstofopname, de productiviteit van medewerkers en de gezondheid van mensen.”

groene gevels

Een groene gevel blijft op hete dagen wel 7 graden koeler dan een stenen gevel. De planten houden bovendien water vast en trekken bijen, vlinders en vogels aan.
(foto: Studio Pothoff)

Hitte

Hitte is een groeiend probleem in de bebouwde omgeving. Het beïnvloedt de concentratie, leerprestaties en productiviteit. Bovendien slapen mensen slechter. Aanhoudende hitte leidt tot extra sterfgevallen tijdens warme dagen. “Er worden steeds meer airco’s gebruikt om gebouwen te koelen, maar dat leidt tot een hoger elektriciteitsgebruik en nog meer warmteontwikkeling”, aldus Koomen.

Voordelen van groene gevels en daken

  • Een groene gevel blijft op hete dagen 7ºC koeler dan een stenen gevel.
  • Een ‘groen gebouw’ wordt beschermd door instraling van zon. 70% van de zonnestraling wordt door de beplanting gebruikt voor verdamping en fotosynthese. Er wordt dus nog maar een klein deel doorgegeven aan het gebouw.
  • In de omgeving van groene daken blijft het buiten 2ºC koeler, binnen kan het 4ºC koeler zijn.
  • Groene daken verdampen 45 tot 75% van de neerslag. Dit geeft verkoeling binnen en buiten.
  • 6% meer groene daken vermindert het hitte-eilandeffect in het stedelijk gebied met gemiddeld 1,5ºC.
  • In de zomer zijn groene gebouwen beter geïsoleerd. Ze gebruiken aanzienlijk minder energie voor airco.
  • Ter vergelijking: de temperatuur van een bitumen dak kan oplopen tot 80ºC., een beplant dak wordt veelal niet warmer dan 35ºC.

bron: VHG Handleiding Het Levende Gebouw

Wil je groene wanden in huis, kijk dan ook eens bij de Plantenfabriek.

de voordelen van groene daken

Groen brengt verkoeling

Meer groen op en aan gebouwen is een natuurlijke maatregel om voor verkoeling te zorgen. Bomen, struiken en planten koelen de lucht, bieden schaduw en zorgen voor verkoeling door verdamping. Daarom pleit Koninklijke VHG voor meer dakgroen, gevelgroen en interieurgroen. De groenspecialisten hebben de groene oplossingen in handen.

Koninklijke VHG zit regelmatig om tafel met architecten, projectontwikkelaars om de meerwaarde van groen onder de aandacht te brengen en publiceerde meerdere handleidingen met voorbeelden en handige informatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. “Het zou enorm helpen als onze leden meer bij de planvorming van nieuwe gebouwen worden betrokken”, stelt Koomen.

Fotocredits:
introfoto: Mobilane