Milieuvriendelijke erfafscheiding – Een groene haag is de meest milieuvriendelijke erfafscheiding. Dat stelt Milieu Centraal, de stichting die zich al sinds 1998 inzet om mensen te helpen bij het maken van duurzame keuzes. Volgens de organisatie is een groene haag rond je tuin om meerdere redenen aan te bevelen: groen is gezond, dieren kunnen er leven en je hebt geen bouwmaterialen nodig. De vraag is natuurlijk nog wel welk type gewas je het beste kunt kiezen voor het aanleggen van je erfafscheiding. De keuze is groot en veel is afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Milieuvriendelijke erfafscheiding

conifeer

cupressocyparis leylandii

Doel van de afscheiding

Een erfafscheiding zetten mensen neer om uiteenlopende redenen. Het kan simpelweg een keuze zijn die je maakt omdat het mooi staat. Ook gebruiken mensen een erfafscheiding in de regel letterlijk in de zin van het woord: het afbakenen van hun eigen terrein, zodat voor iedereen duidelijk is tot waar de erfgrens loopt. Ook speelt privacy vaak een rol, mensen kiezen voor een hoge dichte haag wanneer ze liever geen inkijk willen in tuin en/of huis.

Coniferenhaag

Door een rij coniferen te planten, zorg je voor een dichte en veelal groenblijvende haag, die mooi oogt, een zacht en elegant karakter heeft en ook nog eens relatief snel groeit. Een ander groot voordeel van een coniferenhaag is dat je er relatief weinig onderhoud aan hoeft te plegen. Voldoende water en meststoffen toedienen en af en toe goed snoeien zijn eigenlijk de enige vereisten. Niet voor niets behoren sommige coniferen tot de meest populaire haagplanten ter wereld!

fargesia jiuzhaigou

Verrassend anders

Bamboehaag

Ben je op zoek naar een mooi alternatief? Wil je het allemaal net even anders, zonder concessies te moeten doen op het gebied van kwaliteit en gemak? Denk dan eens aan bamboe als erfafscheiding; een zachtjes ruisende bamboehaag. Over bamboe circuleren nogal wat misverstanden. Zo zijn er mensen die denken dat bamboe de hele tuin zal overwoekeren en dat de wortels je tuinpad zullen vernielen. Er bestaan inderdaad bamboesoorten waarvoor dit geldt, maar dat zijn niet de soorten die je als tuinafscheiding gebruikt. Je hebt namelijk ook bamboe die niet woekert en blijvend vanaf één punt groeit. Deze bamboesoort draagt de naam fargesia en daarvan zijn heel wat verschillende varianten verkrijgbaar. Van oorsprong komt bamboe uit hoofdzakelijk voor in China, hoewel het ook in andere werelddelen groeit. Het is een zeer gemakkelijke plant die dankzij de snelle groei in relatief korte tijd een dichte haag vormt.

Fotocredits introfoto: RF._.studio, op Pexels

Op Milieu Centraal staan nog verschillende tips over planten en milieu.