HILLEGOM – Met groenblijvende planten geniet je, van het vroege voorjaar tot hartje winter, van de schoonheid én de rustgevende werking van groen.
De meeste soorten vaste planten sterven in het najaar af om in het voorjaar weer vol energie te gaan groeien. Groenblijvende vaste planten doen dat anders. Ze behouden hun blad altijd, dus ook ‘s winters! Saai wordt het niet, want groenblijvers hebben hun eigen manier om met de seizoenen mee te bewegen.

 

groenblijvende planten

Helleborus.

 

Groenblijvende planten

Het blad van de schoenlappersplant (Bergenia) verkleurt in het najaar bijvoorbeeld dieprood. En veel groenblijvers verrassen je in een van de seizoenen met bloemen, zoals kerstroos (Helleborus) en elfenbloem (Epimedium). 

groenblijvende phlomis

Phlomis.

 

Groenblijvende bodembedekkers vormen een dicht tapijt. Onkruid krijgt daardoor geen kans; dus weinig onderhoud en veel groen om van te genieten. Wintergroene bodembedekkers zijn bijvoorbeeld ooievaarsbek (Geranium) en brandkruid (Phlomis).

groenblijvende planten

Geranium.

 

Groenblijvende klimplanten

Met groenblijvende klimplanten creëer je een rustgevend uitzicht waar je elk seizoen plezier van hebt. Laat ze langs een raamwerk groeien of gebruik ze om een lelijk muurtje op te vrolijken. Twee klassiekers zijn de klimhortensia (Hydrangea) en de groenblijvende bosrank (Clematis armandii).

groenblijvende festuca

Festuca.

 

Groenblijvende siergrassen

Groenblijvende siergrassen zoals zegge (Carex) en schapengras (Festuca), zijn echte must-haves. Doordat ze op de wind bewegen geven ze een dynamische touch aan de tuin.

 

Mix & match

Een tuin met groenblijvers wordt nog leuker als je ze combineert met bladverliezende planten die ergens in uitblinken. Denk bijvoorbeeld aan vaste planten met spectaculaire bloemen of een prachtig wintersilhouet. Meer inspiratie vind je op perennialpower.nl.groenblijvende carex

Carex.

 

Groene tips

Met veel groenblijvers maak je je tuin regenbestendig. De bladeren houden regenwater even vast, waarna het rustig kan verdampen. Alle planten vangen fijnstof. Groenblijvers planten doen dat jaarrond – als natuurlijke luchtverfrissers.

 

 

Meer over groenblijvers

Lees deze artikelen op GroenVandaag
5 Groenblijvende bodembedekkers
Heerlijk buitenseizoen met groenblijvende planten