Hardhout – Alles wat in onze tuin niet gerekend kan worden tot levend goed – groen – noemen we hardwaren. Daartoe behoren tuinmeubels, BBQ’s en buitenkeukens, sierbestrating, trampolines en andere speeltoestellen et cetera. Veel van die hardwaren zorgen ervoor dat onze tuin op een buitenkamer gaat lijken; dat heerlijke lapje grond onder de blote hemel.

Hardhout

Van al die hardwaren is hout het natuurproduct wat het best harmonieert bij onze bloemen, planten en gazon. Aanvankelijk werd hardhout toegepast als tuinafscheiding. Een stijlvolle schutting als domein afbakening. Bomen struiken en planten lieten zich ook mooi decoreren tegen zo’n rustige houten achtergrond. Later kwamen daar de hardhouten meubelen bij. Van solide eet- en zithoeken tot comfortabele zonnestoelen. De laatste trend was de hardhouten vlonder. Neergelegd als terras en net een fractie hoger dan de rest van de tuin.

Hardhout herken je zo. Het is roodbruin van kleur en heeft een sterke geur.

hardhout

Soorten

Er zijn diverse soorten hardhout verkrijgbaar. De soorten die het meest worden toegepast zijn angelim vermelho (ave), azobé en bankirai. Elke soort heeft weer andere kenmerken, wat soms leidt tot een andere toepassing. Ave wordt veelal gebruikt als schuttingpaal. Ave is een wat goedkopere hardhoutsoort.
Azobé staat erom bekend dat het een beetje werkt. Deze houtsoort is ideaal als damwand en als stevige constructie waarbij het hout wat aan het zicht wordt onttrokken. Bankirai zie je veel terug in schuttingen, planken en vlonders.

appeltern

Vergrijzen

Hardhout is zeer duurzaam. Het gaat wel een generatie mee. Een levensduur van 30 jaar is niet uitzonderlijk. Hardhout heeft wel de eigenschap dat het op den duur vergrijst. Maar dat kan je weer voorkomen met hardhoutolie.

Populair is hardhout nog steeds. Wel met de nodige aanpassingen door de tijdgeest ingegeven. Naast de eisen van kwaliteit en duurzaamheid speelt tegenwoordig ook mee dat het hout verantwoord geproduceerd dient te worden. Daarvoor zijn keurmerken in het leven geroepen. Meest bekend is het internationale FSC-keurmerk.

hardhout

Levend product

Hout leeft. Een kiertje hier, een kromming daar, kwasten, het maakt dat veel mensen van hout houden. Hout is nu eenmaal een natuurproduct. Ook een reden waarom het nooit uit de belangstelling zal raken. Al zijn er ook mensen die juist door de werking ervan een alternatief zoeken voor hout.

Appeltern

Zoek je nog naar een idee voor de inrichten van je tuin, of het gebruik van materialen in je tuin, bezoek dan eens het tuinen-inspiratiepark Appeltern. Daar vind je meer dan 200 verschillende ingerichte tuinen. Appeltern is een heerlijk dagje uit.