Hedera – Hedera, een beetje geheimzinnig en in alle rust alom aanwezig: de klimop is de grote groenmaker die vier seizoenen lang een stabiele tuinfactor is. Deze bodembedekkende of klimmende bladheester is winterhard en blijft altijd groen. Er is ruime keuze in bladkleur, alle Hedera-soorten hebben gemeen dat ze snel groeien en zich goed laten leiden en zo schuttingen, gaaswanden, prieeltjes of muurtjes kunnen bekleden. Als bodembedekker geeft de Hedera onkruid geen kans, wat hem de meest decoratieve tuinhulp ooit maakt.

hedera

Hedera

Hibernica, Colchica

Voor de tuin zijn diverse soorten Hedera geschikt. De groenbladige Hibernica heeft grote bladeren en is heel geschikt voor bodembedekking of afscheidingen. Colchica heeft meer leerachtig blad, de Helix is de meest voorkomende soort en is er in tal van cultivars met verschillende bladvormen en kleuren als groen, wit- of goudbont.

Helix

De Helix ‘Arborescens’ is een meer struikvormige plant die na de bloei mooie zwarte bessen geeft. Een klassieke Hedera is Canariensis ‘Gloire de Marengo’, met zijn grotere bladeren en roomwitte bladrand een fraai verschijning, maar niet geheel winterhard.

hedera

Pakken, grijpen

• De naam is afgeleid van een oeroude Indo-Europese klank die staat voor ‘pakken’ of ‘grijpen’ en slaat op de hechtwortels.
• Omdat de plant altijd groen blijft, staat de Hedera staat symbool voor eeuwig leven.
• Hedera speelt een grote rol in de biotoop van een tuin: tussen het groen nestelen vogels graag en ook insecten komen vaak op bezoek. Zo verrijkt de plant de hele kringloop van haar omgeving.
• In oude Keltische en Germaanse legenden komt klimop al voor, als beschermer (tegen een huis vormt het uitstekende isolatie tegen warmte en kou), geluksbrenger en hoopgever. Vooral als de natuur in winterslaap is, herinnert het groen van de klimmer eraan dat het vanzelf weer voorjaar wordt.

hedera

Klimmer

De Hedera is inheems in Azië, Europa en Noord Afrika. In het wild groeit de plant op bomen en rotsen en is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen. Hij gedijt vooral in koelere streken.

Verzorgingstips

• De Hedera gedijt op zowel een schaduwrijke als een lichte plek, maar niet in de volle zon.
• De grond mag niet uitdrogen, maar wateroverlast doet ook niets voor de groenblijver.
• Groeit de plant er beschut, zoals in een buitenveranda of op een balkon, dan helpt regelmatig sproeien om spint te voorkomen.
• Eens in de maand wat plantenvoeding geven, vooral als de plant in een bak of pot staat.
• Goed om te weten: de hechtwortels kunnen sporen achterlaten op muren.
Snoeien in het late voorjaar na de grootste groeispurt en in het najaar vóór de winter.

Meer informatie over de tuinplant van de maand op www.mooiwatplantendoen.nl.