10 superplanten – Dit zijn de 10 superplanten voor lichaam & geest. Met superkrachten. Wat kunnen planten doen voor je lichaam & geestelijke gezondheid?
Studies hebben bewezen dat bloemen en planten de kracht hebben om mensen blij te maken. Ze kunnen worden gegeven als een cadeau voor een speciale gelegenheid of om iemand beter te laten voelen in een anders vervelende tijd.
Maar planten kunnen nog veel meer doen voor ons. Het is bewezen dat ze specifieke positieve effecten hebben op je lichaam en geestelijke gezondheid.

Superplanten

Hoe planten je geest beïnvloeden

Er zijn planten die ons alleen al blijer maken als we naar ze kijken, zoals orchideeën of omdat ze een kalmerende en relaxerende effect hebben. Er zijn andere planten waarbij de geur actief helpt om ons te concentreren of zelfs helpt om beter te slapen. En er zijn planten waarvan is bewezen dat ze een positieve invloed hebben op onze geestelijke gezondheid.

rozemarijn en lavendel

Rozemarijn en Lavendel

Dit is het geval bij rozemarijn en lavendel: in 2015 voerden onderzoekers een experiment uit waarbij deelnemers in drie kamers werden onderverdeeld en een geheugentest moesten voltooien. Een kamer rook naar rozemarijn, een ander naar lavendel en de laatste had geen specifieke geur. Het interessante was dat de mensen in de rozemarijn ruikende kamer zaten significant hoger scoorde terwijl de lavendel kamer significant lager scoorde in de test.

jasmijn en gardenia

Jasmijn en Gardenia

Naast lavendel zijn er nog andere planten die helpen om in slaap te vallen met hun natuurlijke geur. Dit is het geval met jasmijn en gardenia, waarbij de eerst helpt tegen angst en slapeloosheid en de tweede beroemd is om het verhogen van productiviteit.

superplanten

Valeriaan

Als laatst maar niet de minste is er valeriaan (zie introfoto), wiens wortels gebruikt worden als thee sinds de oudheid tegen slapeloosheid.

Hoe planten je lichaam beïnvloeden

Er zijn ook lichamelijk voordelen die gerelateerd zijn aan planten. In 1989 heeft NASA een rapport uitgebracht dat laat zien welke planten een actieve rol spelen in het verbeteren van je gezondheid. Sommige planten hebben bewezen de luchtkwaliteit van uw binnenhuis omgeving te verbeteren, waardoor het ademen gemakkelijker en gezonder wordt. Maar hoe? Gewoon door deze superplanten in je slaapkamer te hebben!

Aloe Vera superplanten

Aloë Vera

Sommige van hen zoals Aloë Vera en sansevieria hebben het inverse fotosynthese fenomeen, wat betekent dat ze ‘s nachts zuurstof vrijkomt (en niet tijdens de dag), terwijl ze tegelijkertijd koolstofdioxide opnemen. Dit maakt ze tot een geweldige aanvulling voor op de slaapkamer, omdat ze je omgeving met verse zuurstof verfrissen en daarbij ook nog chemicaliën bestrijden. Planten blijken namelijk zelfs vervelende giftige chemicaliën te absorberen, zoals formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen.

spathiphyllum en areca palm

Spathiphyllum en Areca palm

De vredeslelie (Spathuphylum), goudpalm (Areca) en bamboe planten zijn ook erg effectief als het aankomt om je omgeving gezonder te maken. Deze planten kunnen de lucht zuiveren door de luchtkwaliteit wel met 60% te verbeteren en 5% vochtiger te maken.

chlorophytum superplanten

Chlorophytum

De graslelie (Chlorophytum), die erg snel groeit en makkelijk te onderhouden is, kan wel tot 90% van de toxines binnen twee dagen uit de lucht zuiveren door ze absorberen. De extra vochtigheid die deze planten toevoegen helpt om allergieën te verlichten en helpt om gezond te blijven.

superplanten hedera

Hedera

Als laatste maar niet de minste, is de klimop –Hedera– de nummer één best lucht filterende superplanten volgens NASA, als het gaat om het absorberen van formaldehyde.

Alles nog eens beknopt nalezen over deze superplanten? Gebruik dan deze handig infographic, aangeboden door shopalike

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

CBD-olie voor natuurlijke verlichting

De toenemende populariteit van CBD-olie


Foto-credits:
-Valeriaan (intro-foto): commons.wikimedia.org Altlussheim4
-Gardena, Lavendel, Rozemarijn, Jasmijn: iVerde
-Vredeslelie, Graslelie, Aloë Vera, Goudpalm, Klimop: Bloemenbureau Holland