AALSMEER – Helianthus annuus Procut White Nite. In de zomerperiode teelt seizoenskweker Jan van Boksel zonnebloemen. Zijn kwekerij is gevestigd in het Gelderse Hedel aan de Maas. De rivierklei waarop Van Boksel teelt bevat van nature veel voedingsstoffen die onder ander zorgen voor een mooie bladkleur.

Door veredeling zijn er inmiddels verschillende kleuren zonnebloemen. Bijvoorbeeld rood en oranje. Van Boksel teelt momenteel acht verschillende soorten. Eén van deze soorten is wit: de Helianthus ProCut ‘White Nite’.

Door Florapodium
Aalsmeer

 

Helianthus annuus Procut White Nite

Zonnebloem


De zonnebloem is een echte zonaanbidster. Haar hoofd draait met de stand van de zon. Ook op de vaas. ’s Avonds, als de zon ondergaat, kijkt de kop weer naar het oosten. Wachten tot de zon weer opkomt.

Niet elke bloemist is een liefhebber van zonnebloemen in een boeket. Zonnebloemen zijn eigenwijs. De koppen vallen niet altijd zo mooi in een boeket als de bloemist zou willen.


Helianthus White Nite


White Nite opent haar bloemen met een romige vanillekleur die met een paar dagen zonlicht doorkleuren naar wit. Waar de meeste zonnebloemen donkergroen blad hebben, heeft dit soort frisse lichtgroene bladeren. Het lieflijke zachtgroene blad en de romig wit gekleurde bloemen maken deze zonnebloem speciaal en betoverend.

White Nite is heel geschikt voor bijvoorbeeld een bruiloft. De bloem heeft geen stuifmeel.

Tip van Jan

Mocht het zo zijn dat zonnebloemen in de vaas onverhoopt slap gaan hangen, kan men de bloemen het beste een nachtje buiten zetten. “Je zult zien dat ze dan weer helemaal bijkomen!” Ook helpt afsnijden en op warm water zetten.


De teelt

Van Boksel teelt zonnebloemen zowel buiten als in de kas. De eerste kaszonnebloemen worden gesneden begin juni. Half juni komen de eerste zonnebloemen van buiten.

Over het algemeen is de kwaliteit van de buiten zonnebloemen beter dan van de zonnebloemen uit de kas. De bloemen zijn wat meer afgehard, de knoppen groter. Elke acht weken zaait Jan nieuwe zonnebloemen, die hij vervolgens in het land zet.

 

Helianthus annuus Procut White Nite

Vincent’s Choice

Een groot aantal zonnebloemen worden vermarkt onder de naam Vincent’s Choice. De serie is sterk, groeikrachtig en minder gevoelig voor de daglengte dan andere zonnebloemen.
Opvallend aan de zonnebloemen uit het Vincent assortiment is de manier hoe de bloem op de steel staat. Deze zonnebloemen laten hun kopje niet ‘hangen’, maar staan omhoog.


Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Meer foto’s van Stephanotis, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.