Vliegjes in mijn kamerplanten. Wie kamerplanten heeft, heeft het waarschijnlijk wel eens ervaren; die irritante vliegjes die je maar niet uit je woonkamer krijgt en die het vooral hebben voorzien op je mooie planten. Die vliegjes doen je denken aan fruitvliegjes, maar dat zijn het niet. Het zijn muggen. Om precies te zijn varenrouwmuggen. In de volksmond ook wel rouwvliegjes of potgrondvliegjes genoemd.

Vliegjes in mijn kamerplanten

vliegjes, kamerplanten

Varenrouwmuggen

Varenrouwmuggen herken je aan hun zwarte kop een donkere vleugels. Ze zijn 3 tot 5 mm groot en staan hoog op hun poten. De ideale leefomstandigheden voor de varenrouwmug is een combinatie van warmte en vocht. Aangezien de larven van deze mug leven van dood organisch materiaal kan de potgrond waarin je kamerplanten staan een uitnodigend kraambed zijn. En dat wil je natuurlijk niet.

Het vrouwtje van de varenrouwmug legt zo’n 50 tot 200 eitjes, waar al na 2 tot 3 dagen larven uitkomen. Die verpoppen zich in de potgrond tot volwassen muggen, waarvan de vrouwtjes weer eieren leggen.

coronatijd, dracaena

Wortelschade

Hoewel aan gezonde planten in de regel weinig schade wordt toegebracht, kunnen larven zich bij gebrek aan rottende plantenresten ook te goed doen aan wortelharen en gezonde plantenwortels. Met het gevaar dat de wortels afsterven, ook omdat aangevreten wortels weer vatbaar zijn voor plantenziekten.

Vliegjes bestrijden

Hoe kan je rouwvliegjes bestrijden? Niet door de mug te lijf te gaan, maar de larven. Bijvoorbeeld met klei-producten die aaltjes bevatten. Biologisch dus. Aaltjes parasiteren op de larven van de varenrouwmug, zodat die zich niet kunnen ontwikkelen tot volwassen vliegjes of plaagmuggen.

Vier voordelen van deze biologische bestrijdingsmethode:

  • aaltjes zijn onschadelijk voor de planten
  • 100% veilig voor mens, dier, bodemleven en milieu
  • er treedt geen resistentie op
  • het product is geurloos

De behandeling is eenvoudig. Je lost de aaltjes op in de hoeveelheid water die op de verpakking staat voorgeschreven. Bij een juiste dosering heeft de oplossing ongeveer 1 tot 3 weken nodig om de muggenlarven te doden. Zorg wel dat de grond goed vochtig is en blijft, want aaltjes kunnen hun werk alleen goed doen in een vochtige bodem.

Wie last heeft van vliegjes of varenrouwmuggen doet er verstandig aan alle woonplanten in de buurt een zelfde kuur te geven, zodat niet elders in je woonkamer nieuwe kraambedden ontstaan.

LEESTIP: lees ook dit artikel op GroenVandaag: Nieuw kamerplantenboek: Het Plantenlab

Watergeeftip: Te veel water geven kan de oorzaak zijn van de aanwezigheid van rouwvliegjes. Water wat niet uit de pot weg aanlopen brengt een rottingsproces op gang.

Gezonde kamerplanten

Als jij je kamerplanten gezond houdt, dan houden kamerplanten jou gezond. Lees deze artikelen op GroenVandaag.

Luchtzuiverende planten die ons goed doen voelen

Gezond wonen met hortensia

Deze kamerplanten gaan jouw donkere hoekjes opfleuren