Deze kamerplanten – Je kunt niet genoeg krijgen van groen in huis, maar niet al dat groen houdt net zoveel van jouw stekkie. Soms heb je van die moeilijke plekjes, waar een plant prachtig zou staan. Helaas weet de zon die plekken niet altijd even goed te bereiken en houden je planten het niet lang uit. Dan maar een cactus? Nee hoor! Wij geven je vandaag graag advies over kamerplanten die het prima doen in de schaduw.

Deze kamerplanten voor donkere hoekjes

robs grote tuinverbouwing

Hoeveel licht hebben planten eigenlijk nodig?

Er zijn mensen die er niet van houden om continu in de spotlights te staan, en dat geldt voor planten net zo goed. Sommige kamerplanten doen het beter in de schaduw, omdat ze zich door de jaren heen hebben aangepast aan donkerdere natuur. Toch hebben alle planten iets van licht nodig: in een ruimte zonder raam zal geen enkele plant het lang volhouden.

Omdat elk donker hoekje gezelliger wordt met een mooie plant, hebben wij vier makkelijk in leven te houden planten voor je verzameld die mooi zijn en blijven, ook voor als je geen zonovergoten woonkamer hebt.

Bekende donkere plekejs in huis zijn de zolder en badkamer. In beide ruimtes kunnen in de buurt van een raam toch prachtige planten staan. Die halen de hele ruimte op.

Calathea Orbifolia

Deze 4 kamerplanten gaan je helpen

1- Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia komt dan wel uit de Zuid-Amerikaanse tropen, maar toch heeft ze genoeg aan schaduw. Je treft haar oorspronkelijk aan in de bossen van Brazilië en Colombia waar ze zelfs ‘de schaduwplant’ wordt genoemd. Deze mooie plant heeft grote bladeren die maar wat graag CO2 omzetten in zuurstof. Als de zon ondergaat – want dat heeft ze dan wel weer door – sluit ze haar bladeren. De dag daarna strekt ze zich weer heerlijk uit om je woonkamer op te fleuren.

Monstera Deliciosa

2- Monstera Deliciosa

Hmmm… Monstera Deliciosa, klinkt als een heerlijk monster. En ergens snappen we dat best: deze prachtige kamerplant kunnen we het beste met een vampier vergelijken. Hij houdt namelijk niet zo van direct zonlicht. Perfect voor de donkere dagen! Deze ‘gatenplant’ komt uit Mexico en is heerlijk weelderig en wild. Hij heeft niet al te veel water nodig, en als jij goed voor hem zorgt, zuivert hij ook nog eens je lucht. Goeie deal, toch?

Cactus Euphorbia

3- Cactus Euphorbia

Oké, we noemen toch een cactus, want dit is een hele mooie: de Cactus Euphorbia. Officieel geen cactus eigenlijk, maar hij hoort in dit rijtje thuis. De Euphorbia kan namelijk prima zonder al te veel licht, en zoals we het van cacti gewend zijn, ook zonder water. Perfect voor wie een prikkelige groene vriend wil, maar er niet te veel moeite voor wil doen.

Sansevieria Laurentii

4- Sansevieria Laurentii

Als we het hebben over makkelijke kamerplanten, dan is de Sansevieria Laurentii misschien wel de makkelijkste. Niet alleen heeft deze schoonheid weinig licht nodig, maar ook weinig water en verdere verzorging. Eigenlijk kun je het beste zoveel mogelijk ervan afblijven, op een beetje water na, want de Sansevieria Laurentii is licht giftig. Zelfs in de donkerste appartementen niet kapot te krijgen. Met zijn vrolijke Afrikaanse look en luchtzuiverende werking is het de ideale groene gast voor donkere huiskamers.

Tijd om wat groen in de duisternis te brengen

Met deze kamerplanten hoef je dus niet langer naar de vensterbank te rennen om ze licht te laten tanken. Veel plantplezier! Toch een probleem door een te kort aan licht, denk dan ook eens aan bijlichten met smart lampen.

En hoe zit het met schaduw en tuinplanten?

Lees daarvoor deze berichten op GroenVandaag:

9 Schaduwplanten maken je tuin groen én regenbestendig

Top 10 van vaste schaduwplanten