Degelijke bosmaaier. Of je woning nu omgeven wordt door een middelgrote tot grote tuin of afgewerkt met een compact maar uiterst gezellig stadstuintje; het is en blijft belangrijk om in het onderhoud ervan te voorzien. Het gebruik van een kwalitatieve grasmaaier spreekt uiteraard voor zich, hoewel zo’n apparaat ook met bepaalde limieten en tekortkomingen kampt. Zo is het met een standaard grasmaaier niet altijd mogelijk om moeilijke hoeken, kantjes en randjes grondig onder handen te nemen. Daar biedt een degelijke bosmaaier uitkomst. Het huidige assortiment bosmaaiers kan voor heel wat keuzestress zorgen. Daarom maken we je graag wegwijs in deze wondere wereld.

Degelijke bosmaaier

graszoden leggen

Waarom kiezen voor een bosmaaier?

Net zoals grasmaaiers zijn ook bosmaaiers bijzonder krachtige apparaten waarmee zowel kleine stadstuintjes alsook middelgrote tot grote gazons perfect onderhanden kunnen worden genomen. Waar een standaard grasmaaier tekort schiet, lost een bosmaaier het probleem voor je op. Denk daarbij maar aan tal van moeilijk te bereiken hoeken en kantjes, randjes en/ of wilde begroeiingen. Werkelijk niets dat niet kan opgelost worden met behulp van een kwalitatieve bosmaaier.

Grastrimmer

In dat opzicht vertoont hij best heel wat gelijkenissen met de zogenaamde grastrimmer. Zo lijken beide apparaten enkel van elkaar te verschillen op basis van vermogen en de materialen die kunnen worden bewerkt. Zo wordt een bosmaaier voornamelijk ingezet bij het verwijderen van onkruid, wilde begroeiing, het kort maaien van riet of het verwijderen van bepaalde houtige gewassen.

tuinen van appeltern

Wat is voor jou de beste keus?

Alvorens een weldoordachte keuze te kunnen maken uit het bijzonder ruime hedendaagse assortiment bosmaaiers, moet je eerst op de hoogte zijn van de verschillende types en uitvoeringen. Op basis van de aandrijving maken we een onderverdeling tussen verschillende soorten, elk met de nodige voor- en nadelen.

Elektrisch of Accu

Zo kan je kiezen voor de elektrische bosmaaier; degelijke bosmaaiers die voorzien zijn van een snoer waarmee ze eenvoudig op het lichtnet kunnen worden aangesloten. Maar elektrische bosmaaiers werken alleen wanneer ze in het stopcontact worden geplugd. Wil je echter niet gebonden zijn aan het gebruik van stroom of beschouw je de aanwezigheid van een eventueel verlengsnoer als storend, dan kun je eventueel opteren voor de bosmaaier met accu of op benzine. De bosmaaier met accu is uitgerust met een krachtige ingebouwde accu die makkelijk kan worden opgeladen. De exemplaren met benzine zijn voorzien van een krachtige 2 of 4-takt motor die wordt aangedreven door middel van een bepaald type benzine.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tuinklusjes met Pokon

bosmaaier

Extra kenmerken en aandachtspunten

Tot slot nog even enkele factoren die  doorslaggevend kunnen zijn bij de keuze. Het raadzaam om rekening te houden met het vermogen – uitgedrukt in Watt – aangezien dit de kracht van de machine bepaalt. De meeste standaard bosmaaiers voor normaal gebruik kennen een vermogen variërend van 250 tot maximaal 500 Watt. Ook het – al dan niet verstelbare – maaisysteem en de aan/afwezigheid van bepaalde veiligheidskenmerken kunnen een meerwaarde betekenen. Bedenk bovendien of het toestel wordt aangeboden inclusief bepaalde opzetstukken en accessoires aangezien op die manier het gebruiksgemak en toepassingsveld toenemen.