OEGSTGEEST -Sommige werkwijzen in het tuinieren zijn nog hardnekkiger dan het ergste onkruid. Het is een oud gebruik de tuin ‘netjes’ te maken voor de winter, maar voor planten en dieren is het absoluut ongunstig. Afgevallen bladeren beschermen niet alleen de grond en de beplanting tegen bevriezing, maar ook insecten, zoals lieveheersbeestjes en ander bodemleven.

Winter tuinieren

Vogels en vlinders
Vogels kunnen in de winter tussen de bladeren nog voedsel vinden. Een opgewaaide berg bladeren tegen een warme muur van het huis is de meest ideale plek voor een egel in winterslaap. Uitgebloeide vaste planten hebben (ruigte)zaden voor kleine zangvogels als groenlingen, koolmezen, vinken en putters. Ze zijn ook een prima verblijfplaats voor vlinderpoppen.

lieveheersbeestje_herfst

Vaste planten
Vaste planten knippen we in het voorjaar met een heggenschaar aan stukjes. Dat geeft een prachtige strooisellaag die de grond beschermt tegen uitdroging, rechtstreekse bestraling van de zon en het dichtslaan door harde regenbuien. In één moeite door beschermen de bladeren, takjes en andere ‘rommel’ de grote verscheidenheid aan bodemorganismen zoals eencellige wezen, schimmels, algen, bacteriën en regenwormen. Die voeden zich met afgestorven bladeren, maken de grond los en scheiden waardevolle humus uit. En wij, de drukbezette moderne mens, hoeven daar niets voor te doen.

Al zit het opruimen ons, ik zou bijna zeggen, in het bloed, laat alles lekker liggen. Dat is echt het beste voor de natuur om ons heen.

Door Kees van de Weerd, Groen is leven tuinadvies

fotocredits:
-intro-foto,rgb stock, anyone71, Grazyna Suchecka
-lieveheersbeestje, rgb stock, hisks,Krzysztof (Kriss) Szkurlatowski