Groene wijze – Kiezen voor groen in je verzorgingsritueel kan beter voor jezelf, het milieu en je portemonnee zijn.

Er is veel te doen over microplastics, CO2 en duurzaamheid. Zelfs de kleinste dingen blijken al effect te hebben. Je steentje bijdragen aan een schonere en groenere wereld kan al zo simpel zijn als van tandpasta veranderen. Dus waarom zou je het niet doen? De realiteit is dat mensen vaak niet precies weten waar ze mee moeten beginnen. Toch is de impact groot en kan het je ook geld besparen. Lees deze 6 tips en bekijk welke jij wilt toepassen.

Op een groene wijze

1. Nieuwe elektrische apparatuur kopen

Of je nu een tondeuse, scheerapparaat, trimmer of elektrische tandenborstel gebruikt, er zijn tegenwoordig energiezuinige modellen op de markt. Verdiep je hier eens in en bekijk hoeveel stroom je kunt besparen met bijvoorbeeld een nieuwe elektrische trimmer kopen.

2. Natuurlijke verzorgingsproducten

Wat smeer je eigenlijk op je huid en in je haar? Als je de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten bekijkt, is het soms schrikken geblazen. Je wilt je lichaam niet met al die chemicaliën in contact brengen. Daarna spoelt het ook je doucheputje in en kan het daardoor in de natuur terechtkomen. Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten en ervaar het verschil. Bovendien belast je op een groene wijze het milieu er niet meer onnodig mee.

3. Kies voor recyclebare verpakkingen

De tandpastatube is het boegbeeld geworden van onzinnige verpakkingen die in de natuur terechtkomen. Daarbij wordt er ook veel water getransporteerd. Een tandpasta tablet in een glazen potje is veel beter voor het milieu. Je kunt bovendien navulverpakkingen kopen van karton. Voor shampoo zijn er blokjes shampoo in plaats van flessen. Dit lijkt op zeep en is dus eigenlijk een soort zeep voor het haar.

4. Niet te lang douchen

Lange tijd was kort douchen alleen belangrijk om energie te besparen. Met de hoge energiekosten bespaar je ook flink geld door kort te douchen. Omdat het moeilijk is om onder die heerlijke warme douche uit te stappen, lees je een aantal tips. Als je nu je tanden poetst onder de douche, dan kun je daar als eerste makkelijk mee stoppen. Ten tweede kun je, als je het moeilijk vindt om onder de warme douche uit te komen, een timer zetten. Zet deze bijvoorbeeld eerst op 10 minuten en bouw langzaam af naar 5 minuten. Zo kun je beginnen met enorm te besparen!

5. Kies voor hout in plaats van plastic

Je las al over de plastic tandpastatube, maar kies ook voor producten hout in plaats van plastic! Wist je dat wattenstaafjes een groot milieuprobleem zijn? In 2016 werden aan de Britse kust op iedere 100 meter strand maar liefst 23,7 wattenstaafjes gevonden! Met een bamboe wattenstaafje was dat geen probleem geweest. Ook kammen, haarborstels en tandenborstels zijn er van hout in plaats van plastic. Kies hiervoor!

6. Andere dingen die je kunt doen voor een duurzame wereld

Naast je verzorgingsritueel vergroenen, kun je op nog veel meer manieren bijdragen aan een betere wereld. Je kunt stikstof verminderen door te reizen per fiets, door minder of geen vlees meer te eten en door emissievrije producten te kiezen. Ben je een actieve belegger? Bedenk dan dat jouw geld in duurzame bedrijven beleggen een groot effect kan hebben voor het milieu. Verder kun je natuurlijk de standaard tips opvolgen: groene stroom of zonnepanelen overwegen, je huis isoleren, afval scheiden, kleding langer dragen etc. Alles op een groene wijze. Veel succes met verduurzamen!

op een groene wijze

Op groene wijze

Persoonlijke verzorging kan natuurlijk ook op groene wijze.