De eerste lentedag – Het hoeft in maart maar één dag mooi te zijn en we houden ons voor de gek om te doen alsof het al zomer is. De strandtas wordt weer tevoorschijn gehaald samen met de zonnebrand en de slippers er sandalen.

De eerste lentedag

Lang genoeg binnen gezeten. Lang genoeg geluisterd naar de wind die gierde alsof er iets te lachen viel. Of naar de regen die op het raam tikte alsof ze binnen wilde komen. Lekker droog. Een zonnetje in maart en we zitten weer de in tuin, wandelen in het groen of slenteren langs het strand.

rokjesdag

fotocredits: Victoria Rokita op Unsplash

Rokjesdag

Schrijver Martin Bril is de uitvinder van het woord Rokjesdag. “Rokjesdag is een wonderlijke dag. Als bij toverslag zijn de straten ineens gevuld met blote benen.”, schreef hij in 1996. Rokjesdag is voor Bril het begin van de lente. En zo hebben we allemaal een persoonlijke voorstelling van de eerste lentedag. Voor de een rokjes, voor de ander crocussen en voor een derde het moment waarop de sandalen uit de kast komen.

Slippers en sandalen

Wij, klompendrager uit de polder, lopen eigenlijk het liefst op slippers en sandalen. We associeren dat met welzijn en geluk, omdat je ze draagt bij een wolkeloze hemel en de streling van de zon. Klompen…, je zou nog je nek breken. Dat je geplaagd kan worden door zweetvoeten in sandalen, die gedachte bannen we graag uit. Bovendien, er valt wat tegen te doen.

blotevoetenpad

Blotevoetenpad Engbergen (Voorst, Gelderland), fotocredits: www.dewandeldate.nl

Sandalenpad

Er zijn 24 blotevoetenpaden in Nederland. Korte natuurwandelroutes over zacht gras, fijn zand, fijngemalen schelpen, grind en houtsnippers en mos en modder. Alhoewel je in het laatste geval ook wel spreekt over laarzenpaden. Blotevoetenpaden schijnen iets heilzaams te hebben. Laarzenpaden zijn avontuurlijker. Klompenpaden, die bestaan ook. Dan trek je door het boerenland, met het gras tot aan je knieën en leeuweriken die je aanmoedigen.

Maar waar blijven toch de sandalenpaden? Waarom hebben we die nog niet? Het schoeisel waarop we zo graag lopen, verdient toch zeker wandelpaden!

De eerste lentedag, eigenlijk zou je die elk jaar weer moeten laten vastleggen, zoals je dat hoort met serieuze boodschappen.

Fotocredit introfoto: Lauren Chappell op Unsplash.