Leefomgeving – Het belang van een groene leefomgeving krijgt meer aandacht in onze samenleving. Duurzaamheid is niet langer een kreet. We praten er niet alleen over, we doen er ook wat aan. Zo werken op tal van plaatsen in Nederland overheden en groenvoorzieners samen aan een groene opwaardering van de openbare ruimte.

Leefomgeving

Alle seizoenen

Die initiatieven leiden tot mooie resultaten. Van aangeplante borders langs doorgaande wegen, tot het inrichten van parken en aanleggen van tuinen bij bedrijven en instellingen. De projecten hebben een doordachte en evenwichtige toepassing van zowel vaste planten, sierheesters en bollen, zodat het groen in alle seizoenen aantrekkelijk is.

Het mes snijdt aan meerdere kanten

Voor alle betrokken partijen levert dit voordelen op. Een prettig leefomgeving voor de burgers, complimenten en statusverhoging voor de gemeenten en goede zaken voor de groenvoorzieners.

Burgerparticipatie

Maar er zijn nog meer voordelen. Visueel aantrekkelijke projecten zorgen niet alleen voor een rijke biodiversiteit, gebleken is dat vergroenen van de openbare ruimte ook de burgerparticipatie vergroot. Inwoners in de directe omgeving gaan meer aandacht besteden aan hun eigen groen.

leefomgeving   Zoeterwoude_HogeRijndijk_20140602_XL_04_resize

Krimpen_Narcis_Lelie_20140813_XL_11_resize   Sommelsdijk_NieuwRijsenburgh_20150407_XL_15_resize

leefomgeving   DenHaag_Thorbeckelaan_20150702_XL_23_resize

Foto’s van links naar rechts en van boven naar beneden:
Leiderdorp/Hofdijklaan – Zoeterwoude/Hoge Rijndijk
Krimpen aan den IJssel/Lelie, Narcis – Sommelsdijk/Nieuw Rijsenburgh
Zuidplas/Europalaan – Den Haag/Thorbeckelaan

Foto’s Jan Piet Hartman, www.4fotos.eu
Realisatie projecten Griffioen Wassenaar
Introfoto: Hillegom/Park Elsbroek

groene leefomgeving

En de tuin?

Een tuin zonder groen is levenloos. Een tuin met maar één soort groen is saai, misschien esthetisch magnifiek, maar statisch. Levend groen wil weelderig zijn, uitbundig, rijk, aansprekend, eindeloos verrassend en dus gevarieerd. Beleef de seizoenen met planten, geniet van hun bloemen en bladkleuren, wuivende graspluimen, vogelbezoek, kikkers en libellen. De natuur is fantastisch, ook in je tuin. Maak het zo rijk mogelijk om je heen. Kies wat je het mooiste vindt uit de eindeloze variatie die er is.