UTRECHT – Tulpenthee. Thee met tulpen oftewel Tulpenthee. Het lijkt misschien een grap, omdat de lancering op 1 april 2019 was gepland, maar Jurriaan Julsing is serieus.
De Utrechter heeft veel tijd gestoken in het drogen van tulpenbloemen, die hij in China laat samenvouwen met groene ‘zilveren’ naaldthee. Hij presenteert zijn tulpenthee op het nieuwe First Flush Theefestival op 7 april 2019.

Voor zijn vorige baan was hij veel in China, waar Julsing de cultuur leerde waarderen. Terug in Nederland importeerde hij theebloemen om deze te verkopen aan lokale bloemenwinkels. Bloeiende thee is een typisch Chinees product. Het bestaat uit theebladeren en bloemen, die in een kleine bundel met de hand worden gebonden en gedroogd. Na het opgieten met heet water ontvouwt de theebloem zich; dat zorgt voor visueel spektakel in een glazen theepot.

 

tulpenthee theefestival

 

Tulpenthee

Theefestival

Met zijn Tulpenthee geeft Julsing een Nederlandse twist aan de theebloem. Niet alleen de tulp draagt daaraan bij. “Thee drinken doe je samen met je vrienden en familie. Het zorgt voor Hollandse gezelligheid”, zegt Julsing over zijn connectie met thee. Hij had wel wat hobbels te nemen, onder meer op het vlak van de voedselveiligheid. “De tulp komt terecht in je theeglas”, verduidelijkt hij, “dus je wilt er geen bestrijdingsmiddelen in. Er zijn echter maar weinig gekwalificeerde biologische tulpenkwekers in Nederland.”

 

Tip

Bezoek het eerste theefestival in Nederland: First Flush. Een beleving met alles wat je over thee zou willen weten.

Datum
Zondag 7 april 2019

Locatie
DRU Cultuurfabriek
Hutteweg 24
7071 BV Ulft

 

Bloeiende thee

Julsing vond iemand die meteen enthousiast was over het idee van bloeiende Tulpenthee. “Voordat ik het wist, ontving ik een lading tulpen om testen te doen.” De grootste uitdaging was het drogen van de tulpen. “Tulpen bestaan voornamelijk uit water en dat maakt het moeilijk om de juiste vorm en kleur te behouden tijdens het drogen.” Hij testte verschillende droogprocessen, van vriesdrogen tot CO2-drogen. Nadat hij de optimale droogtijd en temperatuur had gevonden, stuurde Julsing enkele tulpen naar de theeproducent in China.

 

theefestival, tulpenthee

 

Gedroogde tulpenbloemen

Groene ‘zilveren’ naaldthee heeft, naast gezondheidsvoordelen, een zachte, frisse smaak. De theeblaadjes kunnen bovendien vrij eenvoudig worden gevormd. Dit maakt het geschikt om pakketjes te vormen met gedroogde tulpenbloemen. Op 1 april 2019 lanceerde Julsing zijn Tulpenthee, die internationaal in de markt wordt gezet als Tulip Tea. “We richten ons op bloemenwinkels en souvenirwinkels. Maar de bloeiende Tulpenthee is ook een mooi relatiegeschenk.”

 

Verpakking

Een groep studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) heeft zich gebogen over de vormgeving van de verpakking. Het publiek kan voor het eerst kennismaken met Tulpenthee tijdens het First Flush Theefestival op 7 april 2019 in Ulft.

 

Meer informatie staat op www.tulpenthee.nl en www.firstflush.nl.