Hortensia Runaway Bride is de ongewone naam van een volledig nieuwe hortensia. Met haar opvallende uiterlijk en talloze, sneeuwwitte bloemen, verschilt deze hortensia sterk van haar traditionele zusjes. De plant werd in 2018 uitgeroepen tot ‘Plant of the Year’ tijdens de gerenommeerde Chelsea Flower Show.

Hortensia Runaway Bride

de onderscheidende sluierhydrangea

Trouwjurk

Vanaf mei gaat de Runaway Bride bloeien. In tegenstelling tot alle andere hortensia’s, zitten de bloemen niet alleen aan het eind van de takken, maar ook erlangs. Dit zorgt voor een ongelooflijke overvloed aan bloemen. De unieke, hangende groei doet je denken aan een prachtige trouwjurk. Tijdens de zomermaanden blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken. Bij lagere temperaturen kunnen de witte bloemen zachtroze kleuren. Het lijkt dan net alsof de mooie ‘bruid’ bloost! In het najaar kleuren de groene bladeren oranjerood. De vorstbestendige plant is tijdens de wintermaanden in rust en maakt zich in het voorjaar weer op voor een nieuw bloeiseizoen.

Hortensia Runaway Bride

Sneeuwwitte bloemen

Op warme zomerdagen zijn de sneeuwwitte bloemen en groene bladeren een frisse verschijning. Door de compacte vorm, zo’n 60 cm hoog, kun je de Runaway Bride behalve in de tuin ook prima in een pot op balkon en terras zetten. Of als kamerplant in huis, zet deze hortensia wel op een lichte plek! Dankzij de hangende bloemtakken kun je de nieuwe hortensia bovendien in hangbakken of verhoogde potten zetten.

TIP: Wil je een boeket maken of een zomerse bloemenkrans aan de muur of voordeur? Knip gerust een paar takken af want de hortensia bloeit zo uitbundig, dat ze nauwelijks gemist worden.

Verzorgingstips

De nieuwe hortensia kun je overal neer zetten: op een zonnige of schaduwrijke plaats.
– Het beste gedijt de plant op een plekje in de halfschaduw, maximaal 4 zonuren per dag.
– Water is haar belangrijkste schoonheidselixer, geef dus regelmatig water. Als de grond licht vochtig aanvoelt, is dat prima. Zet je de hortensia in een pot, zorg dan voor gaatjes in de bodem zodat overtollig (giet)water weg kan vloeien. Een laag hydrokorrels op de bodem dient als een waterbuffer. Het teveel aan vocht wordt opgenomen door de kleikorrels en weer afgegeven bij droogte.
– Om gezond en sterk te blijven, ontvangt de Runaway Bride graag regelmatig plantenvoeding.
– Snoeien is door de compacte groeivorm niet echt nodig.
– Angst voor koude winters is onnodig want de Runaway Bride is vorstbestendig.

Sluierhortensia voor stadstuintjes

Weinig ruimte op balkon of terras, maar gek op hortensia? Met de ‘Runaway Bride’ creëer je in een mum van tijd een bloemenparadijs. De plant heeft namelijk een unieke groeiwijze. Er is geen andere hortensia die bloemen vormt langs de takken, of beter gezegd: ranken. Daardoor is de hortensia, behalve voor in de tuin, ook zeer geschikt als hangplant. Bijvoorbeeld in bakken aan een muur of schutting of in een macraméhanger. De sluier van witte bloemen steekt fraai af tegen het groene blad en brengt een frisse zomersfeer.

Stadstuintje

De Runaway Bride heeft een compacte groeiwijze en is, doordat ze zo’n 50 cm hoog wordt, ideaal voor toepassing in hoge potten of hangbakken. Het kleinere formaat leidt echter niet tot minder bloeiplezier. Door de enorme overdaad aan witte bloemen wordt zelfs een hoekje met grauw, grijs beton ineens gezellig en maak je van elk stadstuintje een heerlijk relaxplekje.

sluierhortensia

Blozen

Hoewel de meeste bloemen in mei en juni verschijnen, maakt de Runaway Bride tijdens de andere zomermaanden nieuwe knoppen aan. Opvallend is het effect van temperatuur. Zijn er onverhoopt een aantal koude zomerdagen? Dan begint de plant te ‘blozen’ en krijgen de witte bloemen een roze gloed. De bloeiperiode van de sluierhortensia duurt tot diep in het najaar. Voordat de plant blad verliest, kleurt dit oranjerood. Volgend voorjaar loopt de hortensia gewoon weer uit om zich op te maken voor een nieuw bloeiseizoen.

Hortensia ‘Runaway Bride’ is onder meer verkrijgbaar bij tuincentra. Kijk voor meer informatie op www.hydrangearunawaybride.com/nl.

Fotocredit: Hydrangea Runaway Bride

stadstuintje