ZEIST – Huismus heerst. Liefst 90.264 tellers deden mee aan Nationale Tuinvogeltelling die afgelopen dagen werd gehouden. Van 24 tot 27 januari 12.00 uur telden dit recordaantal deelnemers meer dan 1.581.156 tuinvogels. De onbetwiste superster in onze tuin is sinds jaar en dag de huismus. En ook dit jaar bekleedt deze sympathieke kleine zangvogel de eerste plek, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees, die de top 3 vol maken.

Huismus heerst

Pimpelmees nieuw op 3

pimpelmees
pimpelmees

Nationale Tuinvogeltelling

De huismus werd 290.040 keer geteld, de koolmees 220.431 en de pimpelmees 144.858. De pimpelmees, met z’n prachtige blauwe petje is nieuw in de top 3 en heeft die plaats van de vink overgenomen. Door het zachtere winterweer verblijven veel vinken nog in de bossen, waar voldoende voedsel beschikbaar is. Daarentegen is de pimpelmees door een goed broedseizoen in Oost-Europa, in combinatie met weinig voedsel daar, meer in onze tuinen te zien deze winter.

Alle resultaten van de Nationale Vogeltelling zijn te bekijken op www.tuinvogeltelling.nl. Hier kan je ook zien welke vogels in jouw provincie en eigen woonplaats geteld zijn.

Tuinvogel Top-10

Dit is de top-10 van de Nationale Tuinvogeltelling 2020. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar.
1             Huismus (1)
2             Koolmees (2)
3             Pimpelmees (5)
4             Kauw (6)
5             Merel (4)
6             Vink (3)
7             Turkse tortel (7)
8             Houtduif (8)
9             Roodborst (9)
10           Ekster (10)

koolmees vogeltelling
koolmees

Halsbandparkiet en bonte specht

Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland organiseren de Nationale Tuinvogeltelling vanaf 2001. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.

Enkele opmerkelijke feiten die de tuinvogeltelling heeft opgeleverd.
– Halsbandparkiet zijn er vooral in steden in de Randstad. In Den Haag, Amsterdam, Leiden en Haarlem staat de halsbandparkiet zelfs in de top-10 van meest getelde soorten.
– In sommige jaren is er voorafgaand aan de Nationale Tuinvogeltelling een lange vorstperiode. In die jaren zien we meer grote bonte spechten tijdens de telling. Daarnaast gaat het gewoon goed met de grote bonte specht doordat onze bossen ouder worden.

Foto-credits pimpelmees: Hans Peeters.
Foto’s huismus en koolmees: Vogelbescherming Nederland

 

vogels

Vogels in je tuin

Meer weten over hoe je vogels in je tuin krijgt, lees deze artikelen op GroenVandaag:
Op een hippe manier vogels voeren
6 tips om vogels door de winter te helpen