AALSMEER – Hydrangea Lathyria. Negen jaar geleden is Edwin Burgers, van kwekerij Nooitgedacht, begonnen met de teelt van snijhortensia’s. Een mooi product met veel potentie, maar wel een teelt met haken en ogen. “Deze planten zijn net zo eigenwijs als mensen, elke dag leer ik nog steeds”, zegt Burgers.
In totaal heeft hij zo’n vier hectare grond waarin ongeveer drieëntwintig soorten Hortensia’s worden geteeld. De Hydrangea Lathyria is daar een van.
Door Florapodium
Aalsmeer
Hydrangea Lathyria
Dubbelbladige bloemen
De Lathyria is een nieuw soort en vooral bijzonder om de vorm. Waar de meeste Hortensia’s vrij statisch zijn, heeft de Lathyria een wat ‘lossere’ bol. Deze bestaat uit allemaal kleine trosjes met dubbelbladige bloemen.
Volgens Burgers zijn deze dubbelbloemige Hortensia’s bijzonder geschikt voor artistiek bloemwerk. Bijvoorbeeld voor corsages, haardecoraties en ander fijn bloemwerk. Ook op oase blijft deze mooie bloem goed.
Exclusief en doorkleurend
Op dit moment is Burgers de enige kweker die dit soort heeft staan, waardoor het echt een exclusief product is.
Net als vele andere soorten kleurt ook deze variant in het najaar door, net zoals de Lathyria ‘Classic’.
De ‘Classic’ varianten zijn doorkleurd met groene, rode, bruine of zelfs grijze tinten. Deze variant is prachtig in de herfst. Over het algemeen zijn deze bloemen wat sterker. Ze kunnen na enkele weken op water te hebben gestaan ook droog als decoratie worden gebruikt.
Teeltwijze
Het eerste jaar is Edwin gestart met zo’n vijftig planten Lathyria. Dit jaar heeft hij tussen de vijf-en zeshonderd planten staan. Het eerste oogstjaar geeft de plant takken van zo’n 40/50 centimeter. Het tweede oogstjaar geeft de plant stelen met een lengte van 70/80 centimeter. De Lathyria wordt net als de andere soorten vermeerderd uit stek.
Het productieseizoen van de Hortensia’s is van april tot november. Nieuwe Hortensia-planten worden geleverd in oktober, deze worden gelijk overgepoot in een grotere pot, waarna ze worden uitgezet in de kas. In februari begint de plant echt goed te groeien. Zodra het warmer en lichter wordt, kunnen de eerste stelen gesneden worden.
Zomersnoei
Eén deel van de kassen wordt gestookt en het overige deel blijft relatief koud. Dit heeft onder andere te maken met de zomersnoei. Sommige planten moeten namelijk voor 1 juli ‘leeg’ gesneden zijn, anders geven ze het komende jaar alleen blad en geen bloemen.
Deze soorten zijn dan ook niet verkrijgbaar als ‘classic’, omdat ze simpelweg de kans niet krijgen om door te kleuren. Bij de koude soorten is er altijd zekerheid van een bloei. Dit zijn dan ook de soorten die wel langer op de plant kunnen staan en door kunnen kleuren.
Van roze naar blauw
Hortensia’s kleuren in onze tuin roze. Burgers vertelt dat een blauwe Hortensia van origine roze is. Door het toevoegen van aluminium-sulfaat kleuren de bloemen blauw. Welke kleur blauw, dat ligt aan de roze soort.
Als de voorraad aluminium opraakt in de plant, kleurt deze weer terug naar de oorspronkelijke roze kleur. Het toevoegen van de hoeveelheid aluminium is een nauwkeurig klusje. Als je te voorzichtig bent, wordt de bol lichter van kleur. Bij te veel loopt de plant wortelschade of groeistoornissen op.
Meer informatie op de site van de kweker.