Hydrangea – De enorm grote witte bloempluimen (tot wel 50 cm) zijn echt kenmerkend voor Hydrangea paniculata ‘Levana’. Deze piramidevormige bloemen behoren tot de grootste onder de pluimhortensia’s, of schapenkoppen, zoals deze in de volksmond wel genoemd worden. Het is een bladverliezende struik met een robuuste, stevige, hoogopgaande groeiwijze die met gemak 2,5 meter hoog kan worden.

Hydrangea

pluimhortensia

Schijnbloem of lokbloem

De bloemen van ‘Levana’ bestaan uit vier of vijf goed gescheiden kelkbladeren die sierlijk om de pluim lijken te zweven. Het zijn mooie grote lokbloemen, uiteraard om insecten te lokken. Toch zijn deze niet alleen aantrekkelijk voor insecten, ook bij menig tuinliefhebber trekken ze de aandacht. De kleine fertiele bloemen daarentegen zijn in feite de echte bloemen, deze zijn vruchtbaar. Ze hebben stampers en meeldraden, ze geven insecten nectar en kunnen zaad vormen voor de vermeerdering.

hydrangea

Vlinderlokkend

Deze bloemen, die een zoete geur verspreiden, zijn als een magneet voor insecten. Met name de Araschnia levana (landkaartje) is er gek op! Aan deze dagvlinder heeft de ‘Levana’ dan ook zijn naam te danken. ‘Levana’ bloeit van juli tot augustus en als deze uitgebloeid raakt, behoudt deze nog lang zijn licht groene kleur. De bloemen zijn ook zeer geschikt als snijbloem en staan prachtig in een vaas.

pluimhortensia

Snoei geeft grotere pluimen

Hydrangea paniculata ‘Levana’ is  goed winterhard en houdt van een zonnige standplaats in rijke, vochtige grond en kan als solitaire plant, maar ook in groepen aangeplant worden. Omdat de pluimhortensia op het jonge, eenjarig hout bloeit kun je hem gerust elk voorjaar flink terugsnoeien. De beste maanden hiervoor zijn maart en april. Als je jaarlijks snoeit, blijft de struik kleiner en worden de pluimen groter. Zo heeft u jarenlang plezier van deze opvallende sierheester.

Hydrangea paniculata ‘Levana’ is  ontwikkeld door Johann Possemiers, wetenschappelijk medewerker in het Arboretum van Kalmthout (België).

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.

Foto Araschnia levana: wikimedia commons/creative commons, LillyM.
Overige foto’s: Tuinen van Appeltern.