Hortensia zomerhit. Zowel donkere schaduwhoekjes als zonnige plekken vrolijk je eenvoudig op met deze gigantische bloeiers. Hou wel rekening met het aantal zonuren per dag. De hortensia Annabelle zorgt op een plekje in de (half)schaduw voor een flinke portie zomer. Heb je een zonovergoten tuin? Dan zijn er alternatieven zoals pluimhortensia’s. En als je ze eenmaal in je tuin hebt staan, ga je ieder jaar bloeiend de zomer in.
Hortensia zomerhit
Zanger Hans de Booij scoorde er in de zomer van 1983 een grote hit mee en in 2021 wordt ‘Annabelle’ opnieuw een zomerhit… Nu in de tuin.
Annabelle
De Annabelle zorgt er namelijk voor dat donkere schaduwhoekjes enorm opgevrolijkt worden. Je herkent Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) aan de schermen met meer dan honderd kleine, witte bloemetjes. Doordat deze hortensia met gemak tientallen bloemschermen produceert, is er sprake van een heus sneeuwbaleffect in de zomer.
De Annabelle geeft op elke tak bloemschermen. Dat betekent dat je in het voorjaar deze hortensia probleemloos kunt snoeien op de gewenste hoogte. Annabelle staat het liefst op een plekje met wat schaduw. Een hele dag in de felle zon, kan er voor zorgen dat de bloemen bruin worden. Knip de bloemschermen dan weg en de kans is groot dat er een tweede bloei volgt. Er zijn tegenwoordig ook roze Annabellen.
Pluimhortensia
Schapenkop
Heb je een tuin in de volle zon? Dan is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) ideaal. In de volksmond wordt de plant ook wel schapenkop genoemd als verwijzing naar de spitsvormige bloemschermen. Van alle hortensia’s zijn de pluimhortensia’s het meest in trek bij vlinders, honingbijen en andere bestuivers.
Pluimhortensia’s kunnen goed tegen wat drogere omstandigheden. Daarom zijn ze ook heel geschikt voor toepassing in potten en plantenbakken. Ideaal voor de stadstuin, de patio, het balkon of terras. De eerste bloemen verschijnen vanaf eind juni. Net als Annabelle bloeit de pluimhortensia op elke tak. In het voorjaar kun je deze prima snoeien in de gewenste vorm. Er zijn soorten met witte, roze of lime-kleurige bloemen.
Hydrangea in verschillende kleuren
Voor wie in de zomer wil genieten van kleur… er zijn heel veel verschillende hortensia’s. Wat dacht je van felroze, knalblauwe, dieppaarse, vuurrode of appeltjesgroene soorten? Deze, maar ook hortensia’s in pasteltinten kun je in mei en juni prima planten in de tuin. Of zet ze in potten voor op balkon of terras en combineer ze met kruidenplanten: kleur en geur!
Hortensia Zomerhit – Tips
– Op het plantenlabel staan diverse symbolen waaronder een zwart (schaduw), zwartwit (halfschaduw) of wit zonnetje (volle zon). Zo weet je precies welke hortensia geschikt is voor jouw tuin.
– Annabelle, pluimhortensia en alle andere hortensia’s houden wel van een stevig slokje water. Heeft de plant dorst? De hortensia ziet er dan wat slapjes uit. Na het opslokken van een emmertje water staat ze al gauw weer te stralen.
– Gebruik bij het aanplanten speciale hortensia-grond en geef tijdens de zomermaanden voeding. Zo heb je een sterke plant die extra lang en uitbundig blijft bloeien.
Kijk voor meer tips en inspiratie op www.hydrangeaworld.com.
Tuinhortensia’s in allerlei kleuren en vormen zijn vanaf mei volop verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en online.
En vergeet het buitenwonen niet. Met een tuinhuis wordt je tuin en het buitenleven nog aantrekkelijker. Leestip: Welk tuinhuis past bij jou?
Fotocredit: Hydrangeaworld
Nog meer Hortensia
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: