Leven in de tuin – Een thuishaven voor vogels, vlinders en insecten. Het leven terug in de tuin. Dat wil tuincentrumketen Intratuin. Hoe de tuinbezitter leven in de tuin kan bevorderen, dat laat de formule volgend jaar zien in al haar vestigingen in, waar een speciale afdeling Leven in de Tuin kloppend hart van de winkel wordt.

Leven in de tuin

Waar om ons heen steeds meer groen moet wijken voor steen, ziet Intratuin in een groeiend aantal tuinen juist het omgekeerde gebeuren: daar wint de ‘natuurtuin’ steeds meer terrein. Landelijke organisaties op gebied van bijen, vlinders, vogels en water werken sinds kort samen met tuincentra om consumenten te informeren en te inspireren: “We willen de natuur in al z’n rijkdom en diversiteit weer zien en voelen in onze tuin.”

Natuurtrend

Niet alleen het interieur, ook de tuin is door de jaren heen altijd onderhevig geweest aan trends. Het gazonnetje met strak aangesneden border maakte plaats voor de hippe leefkuil met houtvuur en die moest weer het veld ruimen voor grote tuintegels en kleurige plantenbakken. Veel van die moderne tuinen zijn steeds minder een thuishaven geworden voor vogels, vlinders, insecten en natuurlijke beschermers. Dit jaar dient zich echter een nieuwe trend aan, constateert Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin Nederland: “Op allerlei niveaus zie je een sterke hang naar een puur en natuurlijk leven. Steeds meer mensen willen dat óók in hun tuin. Men wil daar de natuur weer zien en voelen: met een rijk bodem- en plantenleven en een thuishaven voor vogels, vlinders en insecten.”

Inspiratiehuis

Het is een trend die als muziek in de oren klinkt voor organisaties als de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, De Vlinderstichting en Vogelbescherming Nederland. De particuliere natuurtuin is voor deze organisaties de sleutel naar het in stand houden van hun vliegende achterban. Intratuin heeft daarom in samenwerking met deze organisaties ruimte gemaakt voor een nieuwe afdeling: Leven in de Tuin.

Kleinbussink: “We vinden het erg belangrijk om mensen te laten zien hoe belangrijk leven in de tuin is en wat de rol is die planten, dieren en water daarin spelen. Dat doen we met het inspiratiehuis, centraal punt op de afdeling. We willen hiermee volwassenen en kinderen inspireren en laten ontdekken wat er op dat gebied mogelijk is en hoe ze daarmee in hun eigen tuin aan de slag kunnen gaan. Lokale experts worden ingezet om demonstraties en workshops te geven en vragen te beantwoorden. En natuurlijk kun je er ook relevante producten vinden.”

Ecosysteem

Volgens Kleinbussink is het niet zo moeilijk om weer leven in de tuin te brengen: ” Een pindaslinger of een vogelhuisje kunnen de komende maanden de leukste vogels in je tuin brengen. En als je volgend jaar wat meer paarse, blauwe en gele bloemen in je tuin zet, komen daar veel vlinders op af. Bijen zijn gek op nectarrijke bloemen en zijn belangrijk binnen ons ecosysteem. Nog een tip: laat deze herfst ook eens een stapel bladeren of een hoop compost in de tuin liggen: egels kruipen daar graag onder voor hun winterslaap. En in het voorjaar is die compost ideaal om de bodem van je tuin op natuurlijke wijze gezond te houden. Meer planten in plaats van tegels en wateropvang in drainageblokken of een regenton zorgen bovendien dat je minder last hebt na een stevige hoosbui.”

De eerste afdeling van Leven in de Tuin werd deze week in de Intratuin vestiging in het Noord-Hollandse Heerhugowaard geopend. Volgend jaar wordt het concept landelijk uitgerold.

intratuin, levende tuin, natuur    intratuin, levende tuin, natuur

Bij de foto’s: Televisieboswachter Arjan Postma geeft exclusief college over de natuur dichtbij huis
Televisieboswachter en schrijver Arjan Postma geeft kinderen van groep 7/8 van basisschool De Paperclip in Heerhugowaard een exclusief en inspirerend college over de natuur dichtbij huis. Eigenlijk is het koolmeesje niet zo’n lieverdje, je kunt zelf heel makkelijk een winterslaapplaats voor egels maken en de kraai is superslim. Dit college werd vanmorgen ter ere van de opening van de nieuwe afdeling Leven in de Tuin door Intratuin georganiseerd.

Nog meer over tuinleven

Lees ook deze berichten op GroenVandaag: