Plant zonder beestjes – Nuttige insecten “afdoden” voordat de plant van kweker naar tuincentrum gaat is schadelijk voor het milieu en lijkt onnodig. Intratuin directeur Peter Paul Kleinbussink reageert in een nieuwe aflevering van podcast Red de Lente op frustraties van siertelers over deze praktijk van ‘afdoding’.

Plant zonder beestjes

Red de Lente

Kwekers die met groene bestrijdingsmethoden werken, worden momenteel gedwongen om hun planten aan het eind van de teelt alsnog chemisch te behandelen, vanwege eisen van afnemers. De nieuwe aflevering van Red de Lente laat zien dat deze praktijk, onder siertelers bekend als afdoding, een belangrijk horde is in de vermindering van schadelijke bestrijdingsmiddelen in de plantenteelt. Kleinbussink geeft aan afdoding aan te willen pakken en meldt daarnaast dat zijn tuincentrum met ingang van 2023 helemaal gaat stoppen met de verkoop van chemische huis-tuin-en-keuken bestrijdingsmethoden.

plant zonder beestjes

Afdoden met middelen

In het eerste seizoen van Red de Lente komt afdoding aan de orde, de praktijk waarin sierplanten, aan het eind van het kweekproces met chemische bestrijdingsmiddelen worden behandeld. Kweker Kuivenhoven werkt veel met natuurlijke bestrijders: nuttige insecten die plaaginsecten aanpakken. Maar door de ‘nultolerantie’ die in de handelskanalen geldt – geen enkel insect mag de kwekerij uit – is het voor hem onmogelijk om de gehele teelt met groene middelen uit te voeren.

Podcast

Journalist Dirk de Bekker legt deze kwestie in de nieuw podcastaflevering voor aan Intratuin-directeur Kleinbussink. Die geeft aan hier iets aan te willen doen. Hij noemt dit: ‘The next level’, waarvoor tijd nodig is, ‘maar het moet lukken.’ Dit kan bijvoorbeeld door logistieke stromen op te zetten die onderscheid maken tussen buitenlandse en binnenlandse handel. Dit gebeurt nu in de praktijk nauwelijks.

Rups accepteren

Er zijn verdere stappen nodig in het terugdringen van pesticidengebruik in de sierteelt. ‘Dat betekent ook dat we een verhaal moeten vertellen aan de consument’, zo geeft Kleinbussink aan. Hij vindt het een taak van de gehele tuinbranche om hierover duidelijk te communiceren naar consumenten toe. ‘Die zullen dan af en toe een rups op het blad moeten accepteren als normaal, want dat is eigenlijk heel gewoon.’ Intratuin wil hiervoor een bewustwordingscampagne opzetten.

Fotocredist: Lasclay, op Unsplash.

Silent Spring

De podcast Red de Lente onderzoekt de impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu, 60 jaar na de verschijning van het spraakmakende boek ‘Silent Spring’ van Rachel Carson. In dit tweede seizoen gaan de makers het gesprek aan met de burger, keten en politiek. De podcast is te beluisteren via alle podcastplatforms.

De podcastserie ‘Red de Lente’ is een initiatief van CLM Onderzoek en Advies, in samenwerking met Handstand Media. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: Addenda, de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), Triodos Foundation, Natuurmonumenten, provincie Drenthe en provincie Overijssel.