Roos van Jericho – De zomer weet van geen wijken. We huppelen van warmterecord naar warmterecord. Journaals proberen de pret zo nu en dan te drukken door te waarschuwen voor schadelijke zonnestralen, uitdroging en het inzakken van de paraplumarkt, maar wie niet bij het journaal zit, vindt het gewoon heerlijk. En laat het nog maar even duren. Mooi weer, wie krijgt daar nu genoeg van?

Roos van Jericho

Achtertuin

Zon en zomer maken ook onze bovenkamers zomers en zonniger. We gaan eropuit om dingen te doen die we gewoonlijk niet doen. Energiek als we zijn, hebben aandacht voor zaken die we in bewolkte buien over het hoofd zien. We picknicken in onze achtertuin. We doen ongewoon en hebben oog voor ongewoon.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Comfortabel picknicken in eigen achtertuin

Een mooi voorbeeld hiervan geeft tuinman Ivo eind van de middag in Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo vertelt iets over de Roos van Jericho, een kruidachtige plant die bijzonder lang zonder water kan.

Opstandingsplant

De plant komt onder andere in de westelijke Sahara voor. Ze ziet eruit als een bolletje in elkaar gevlochten, verdorde twijgen. Maar met een beetje water verandert de plant binnen een etmaal in een bloeiende struik. Roos van Jericho wordt daarom ook wel Opstandingsplant genoemd.

Zonder water krimpt de plant tot een bal en trekt ze haar wortels uit de grond om door de wind te worden meegenomen naar een plek met vocht. Om daar weer te wortelen, groen te worden en haar sporen te verspreiden. Herrezen uit de dood.

De naam Roos van Jericho komt uit een Maria-legende. Vluchtend over de vlakte van Jericho met haar kind Jezus op haar arm ontsprong onder elke voetstap van Maria een roos.

Wat de opstandingsplant, verwaarloosde achtertuinen en Rob met elkaar gemeen hebben, dat vertelt Ivo dus in Rob’s Grote Tuinverbouwing.
Plant Plezier

Tuinman Ivo

Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Zaterdag, 24 september, 17.00 uur
SBS6

Ga paars in je achtertuin

Lees deze artikel op GroenVandaag:

Nectarrijke allium heerlijke gastheer voor insecten

Delphinium Jewel, in de schijnwerpers