AALSMEER – Delphinium is afgeleid van het Latijnse dolfijn. De plant komt uit de ranonkelfamilie en wordt vanaf de 16e eeuw als sierplant geteeld. Oorspronkelijk groeit de bloem in de Alpen en Pyreneeën.
Wereldwijd zijn er meer dan 250 verschillende soorten. Delphinium elatum ‘Jewel’ is er een van. Deze soort onderscheidt zich door haar mooie paarse kleur. Of is het blauw? Kweker Bas den Bleker houdt het op paars met een blauwer vlak erin.

Delphinium Jewel

Door Florapodium
Aalsmeer

De Delphinium elatum Jewel heeft een lange en stevige stengel, waardoor die geschikt is voor uitbundig bloemwerk. Het is een sierlijke bloem, mooi van kleur, met een goede houdbaarheid en knoppen die stuk voor stuk open komen.
Delphinium Jewel

Verzorging

De bloem is gevoelig voor bacteriën en vraagt goede verzorging, zoals:
– een schone vaas
– zeer regelmatig (om de dag) vers water verversen
– het is verstandig om de steel elke keer een stukje af te snijden

 

De kweker en zijn product

Delphinium-kweker Bas den Bleker is als kweker begonnen met het telen van zomerbloemen. Twintig jaar geleden is hij overgegaan op het telen van Delphiniums.
“Ik koos deze bloem gewoon vanwege zijn schoonheid,” vertelt Bas, “hoewel ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn.”

Delphinium Jewel

Teelt

Delphinium telen is niet gemakkelijk. Elke variëteit heeft zijn eigen teeltwijze. Vooral de hoogte van de bloem is belangrijk. Hoe langer de steel, hoe groter de kans op breuk. Daarom houdt Bas de bloem op 120cm.
Ieder jaar wordt de kweker wel geconfronteerd met problemen. Met regelmaat vallen planten uit of zijn er weinig bloemen. Dit verschilt ook nog eens per soort. Een duidelijke oorzaak is er eigenlijk niet, waardoor het lastig is de om de teelt te optimaliseren en verbeteren. Door alle problemen vreest Bas dat de Delphiniums ooit zullen uitsterven.

 

 

Vermeerdering

De Delphinium kan worden vermeerderd uit zaad, weefselkweek, stek en deling. Op zaaien na hanteert Bas alle methoden. De planten worden hier kwalitatief beter van.
Bij het gebruik van weefselkweek kan het wel twee jaar duren, voordat er nieuwe plantjes groeien.

Delphinium Jewel
Stekjes groeien sneller. Die worden in december en januari geplant. Omdat de groei erg afhankelijk is van licht groeit de plant in de wintermaanden traag. De eerste bloemen worden in april gesneden.
Iedere variëteit Delphinium kent zijn eigen verhaal. Bas maakt een uitgebreid schema voor het kweken en telen van bloemen. Op deze manier kan hij in de zomer iedere dag bloemen produceren.

 

Koningshuizen en Sultans

De kwekerij groeide gestaag de afgelopen jaren en kent inmiddels een tiental medewerkers. Bas den Bleker is trots op wat hij tot nu toe gedaan en bereikt heeft. Zijn Delphiniums gaan naar alle delen van de wereld en worden gebruikt bij grote bruiloften van verschillende koningshuizen en Sultans.