HILLEGOM – Nectarrijke Allium. Allium staat niet alleen prachtig in de tuin, de plant is ook goed voor insecten. Bijen en vlinders zijn dol op de vele bloemetjes met nectar.

Nectarrijke allium

Allium is de botanische naam voor sieruien. Toepasselijk, want het betekent namelijk ‘scherpte’. Dit geeft precies de smaak weer die sieruien geven aan gerechten. De naam Allium heeft door de eeuwen heen meerdere betekenissen gekregen. Zo vertelt de Victoriaanse geschiedenis dat ze geluk en voorspoed brengen. Oude Egyptenaren zagen de ‘rokken’ van de ui als symbool voor eeuwigheid, en beeldden ze daarom af op graven.

nectarrijke allium

Sierui

Van onder de grond groeit Allium uit tot een lange steel met daarop een bolvormige bloem. Er bestaan honderden soorten. Sommige zijn zelfs eetbaar, zoals de ui, sjalot, knoflook, daslook en prei. Maar de grootste groep is bestemd om in de tuin te stralen. Er zijn daarnaast diverse varianten sieruien. De ene soort is ontzettend groot, de andere klein en fijn. Het kleurenpallet bestaat uit allerlei tinten paars, roze en lila en er zijn ook witte varianten.

nectarrijke allium

Soorten Allium

Er zijn heel veel soorten allium, waaronder: aflatunense, ‘Ambassador’, caeruleum, caesium, carolinianum, christophii, cowanii, flavum, giganteum, ‘Gladiator’, ‘Globemaster’, karataviense, moly, ‘Mount Everest’, neapolitanum, oreophilum, roseum, schubertii, sphaerocephalon, unifolium, ursinum.

Biodiversiteit

Vlinders leven van nectar. Dit is een stroperig vocht met suiker, eiwitten en vitaminen. Ze halen dit uit bloemen via hun lange roltong. Vooral de vrouwtjes hebben nectar nodig om eitjes aan te maken. Bijen hebben ook nectar nodig om van te leven én ze maken er honing van. De bloemen van nectarrijke Allium zijn dan ook echte traktaties voor bijen en vlinders. In de vele kleine bloemetjes die samen een bol vormen, zit nectar waar de insecten van smullen.

sieruien

Tips

-Laat de bloem staan als deze is uitgebloeid. De stervormige bloempjes worden kleine zaaddoosjes. Dit zorgt voor een prachtig silhouet in de herfst en winter.
-Nectarrijke Allium moet, net als tulpen en narcissen, in het najaar geplant worden. Ze bloeien vanaf half mei tot eind juni.
-De bloemen combineren goed met vaste planten. Door de opvallende structuur en vorm, zijn het echte blikvangers in de border.
-Zorg ervoor dat de sieruien een zonnig plekje krijgen. Dan bloeien ze op hun mooist.
-Allium is winterhard. Je kunt ze daarom na het bloeien in de grond laten zitten. Hierdoor geniet je het volgende jaar weer van de bloemen.

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.

Foto-credits: iBulb

Nog meer Allium

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Allium Rose Bells in de schijnwerpers