Gazon in de winter. De herfst is hier, gekenmerkt door die oude vertrouwde combo van regen, wind, en koude temperaturen. En moeder natuur bereidt het landschap voor op de winter als de bladeren van de bomen vallen. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat je op de juiste manier je gazon onderhoudt en de beste nazorg levert zodat je gazon volgend jaar weer goed uit de startblokken kan!

Gazon klaar maken voor de winter

gazon najaarsbemesting

4 Praktische tips

1- Houd het schoon

Kom niet in de verleiding om die bladeren op je gras te laten liggen. Dat is geen goed idee. In de herfst willen we dat ons gras goed gedijt, zodat ons gazon de winter kan overleven. Gras heeft zonlicht nodig, en gevallen bladeren die het oppervlak van je gazon bedekken zijn de grootste vijand. Als je gras bedekt raakt met bladeren, krijgt het te weinig zonlicht, waardoor het verzwakt en afsterft. Bovendien heeft je gazon zuurstof nodig. Een laag natte bladeren kan de wortels verstikken. Daarom is wekelijks bladruimen superbelangrijk om de gezondheid van je gras tijdens de herfst en de winter te behouden.

2- Voorkom mosgroei

Een ander nadeel van het laten liggen van bladeren op je gazon is dat het moeilijker wordt voor het water om te verdampen. Hierdoor wordt je grond de ideale omgeving voor mos, ziektes en schimmels! Dat wil je niet. Een andere voornaamste reden van het ontstaan van mos is het tekort aan voedingsstoffen. Dit maakt het gazon zwakker en zal de vruchtbaarheid van de bodem ook afnemen. Het is dus van uiterst belang dat je het mos gaat bestrijden en voorkomen. Er zijn diverse manieren om mosgroei tegen te gaan.

De meest voornaamste zijn:

  • Het gazon voedingsstoffen geven.
  • Meer lucht in het gazon aanbrengen door goed te beluchten.
  • De vruchtbaarheid van de bodem verbeteren met kalk.

3- De najaarsbemesting

De belangrijkste, meest praktische en meest resultaatgerichte tip is je gazon voedingsstoffen geven. Het is van uiterst belang dat je gazon sterk en gezond de winter in gaat. Je zult anders namelijk zien dat je in het voorjaar een volledige gazon renovatie tegemoet zult gaan doordat er veel grasplanten de winter niet hebben overleeft. De herfst is dus de allerbeste tijd voor je gazon om een sterker wortelstelsel te ontwikkelen en voedingsstoffen op te slaan. Het advies is om een gazon meststof te kopen die veel kalium bevat.

4- Zorg voor een gezonde bodem

Zoals eerder vermeld is een gezonde bodem van belang om mosgroei te voorkomen en juist de groei van de grasplanten te stimuleren in de koude periode. Om de gezondheid te bepalen wordt er gebruik gemaakt van de pH-waarde. Heeft je gras een hoge pH-waarde (ook wel ‘base’ genoemd)? Dan is het advies om het gras te voorzien van ijzersulfaat. Heeft je gras een lage pH-waarde (ook wel ‘zuur’ genoemd)? Dan is het advies om het gras te voorzien van kalk. Op de deze manier verbeter je de bodem celstructuur en verhoog je de weerstand.

Met deze tips zorg je dat je gazon de winter doorstaat en in het voorjaar sneller en sterker terug groeit.