Kerstbomenasiel – Op zaterdag 2 januari gaat het Vrij Groen Kerstbomenasiel in Oegstgeest weer open. Alle woensdagen en zaterdagen in januari kunnen kerstbomen met kluit tussen 13.30 uur tot 16.00 uur in het asiel geplant worden. De Vrij Groen tuiniers verzorgen de bomen tot december, zodat hij de volgende Kerst weer binnen kan meemaken.

Kerstbomen naar het asiel

kerstbomenasiel_januari

Hoe werkt het?

Bij het afgeven van de kerstboom wordt gekeken of de boom voldoende wortels heeft, niet is uitgedroogd en het mogelijk nog een jaar uithoudt. Als dat zo is, krijgt de boom een nummer en een mooie plek in de volle grond. In november ontvangt de eigenaar een email of de boom het heeft gered, en zo ja, wanneer de boom kan worden afgehaald. Bij afhalen betalen de eigenaren € 10,00 asielgeld, dat ten goede komt aan het beheer van de Vrij Groen tuin.

Kerstbomenasiel

initiatief: IdeeWinkel Leiden, Stichting voor Duurzame Initiatieven
asiel-locatie: biodiversiteitstuin Vrij Groen
asiel-adres; Rhijnhofweg 13

Meer informatie: www.vrijgroen.info/kerstbomenasiel.
Zie ook het eerder verschenen artikel: Kerstbomenasiel in Oegstgeest weer open.

Foto’s: Anne Marie van Dam

Update 2022

Gemiddeld 75% van de bomen uit het asiel beleeft een volgende Kerst bij mensen thuis. Dit jaar is, ondanks de lange droogte, gelukkig toch nog 70% van de bomen blijven leven. De andere bomen hebben het niet gered of zijn niet mooi genoeg meer om in huis te zetten. Als je eigen boom het niet heeft gered, of echt niet mooi genoeg is, kun je in december een weesboom uitzoeken.

Lees ook over de spar op GroenVandaag.

Leiden

Het kerstbomenasiel is tegenwoordig op een nieuw adres gevestigd. Het bezoekadres is: Ommedijkseweg 30, 2331 AT  Leiden. Bereikbaarheid met OV: vanaf station Leiden Centraal met lijn 43 richting Den Haag. Halte Haagse Schouw uitstappen. Op de rotonde rechtsaf de Ommedijkseweg op lopen, onder de snelweg door en de weg volgen tot nr 30. Het is een kwartier lopen. Overigens, de grootste milieubelasting van kerstbomen komt van het transport per auto. Kom je van ver, dan kun je misschien ook een kerstbomenasiel bij jou in de buurt vinden.